Kotlety z ziemniaków

Opublikowano: 16.07.2022 r., 19:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste kotlety ziemniaczane na talerzu
Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków to idealny pomysł na obiad nie tylko dla osób, które wykluczają mięso ze swojej diety. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
85 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (50 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotlety z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ostudź i poduś widelcem, wbij jajko i dodaj mąkę.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i uformuj w kulki.

Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów z ziemniaków

Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kotlety z ziemniaków, które nie zawierają mięsa. Bezmięsny obiad każdy z nas powinien przygotowywać minimum dwa razy w tygodniu, dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu, wykorzystaj moją dzisiejszą propozycję.

Kotlety z ziemniaków są pyszne w smaku, szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad. Będą dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Ziemniaki to produkt uniwersalny, z którego możesz przygotować wiele pysznych posiłków.

Dokładnie, jak zrobić kotlety z ziemniaków opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że są najlepsze. Będzie to idealny pomysł na obiad i wykorzystanie gotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kotletach z ziemniaków

Lista alergenów dla kotletów z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Usmażone kotlety ułóż na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru oleju.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
171.18
85.59
Białko (g)
4.95
2.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
25.75
12.87
Węglowodany przyswajalne (g)
23.54
11.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.43
2.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
2.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.90
12.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.25
19.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
130.63
65.32
Potas (mg)
331.90
165.95
Wapń (mg)
45.73
22.86
Fosfor (mg)
83.02
41.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.83
12.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
0.85
Cynk (mg)
0.57
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ziemniaków 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z ziemniaków

Koszt składników
24.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.30