Kotlety z fasoli

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z fasoli na desce
Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli to bardzo smaczne wegetariańskie danie. Te kotlety są proste w przygotowaniu i idealnie pasują na rodzinny obiadowe. Zobacz, jak zrobić kotlety z fasoli!
Przygotowanie 50 min
478 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola konserwowa - 1 puszka (po odsączeniu) (240 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, patelnia

Przepis na kotlety z fasoli krok po kroku

Fasolę odsącz z zalewy. Odsączoną fasolę umieść w misce i dobrze zblenduj.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Na mniejszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Przysmażaj do zarumienienia, a potem dodaj czosnek i po 1-2 min ściągnij z palnika. Odstaw do ostygnięcia.

Do miski z fasolą wbij jajko, dodaj cebulę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj przy użyciu rąk.

Uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.

Po usmażeniu umieść kotlety na ręczniku papierowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kotletów z fasoli

Kotlety z fasoli możesz śmiało przygotować na obiad. Te kotlety wychodzą bardzo smaczne, więc możesz być pewien, że posmakują nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej!

Jak wygląda przepis na kotlety z fasoli? Możesz zdecydować się na fasolę czerwoną lub białą. Szybciej przygotujesz kotlety z fasoli z puszki. W przypadku świeżej fasoli, przygotowanie tych kotletów trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Świeża fasola musi być zanurzona w wodzie przez całą noc. Na drugi dzień należy ją ugotować do miękkości (wody nie trzeba wymieniać). Później trzeba ją dobrze odcedzić i poczekać, aż ostygnie, a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.

Pamiętaj o tym, aby przed formowaniem kotletów zwilżyć dłonie. Usmażone kotlety wegetariańskie z fasoli umieszczaj na papierze do pieczenia, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli zależy ci na tym, aby przygotować wegańskie kotlety z białej fasoli z puszki, to zrezygnuj z dodania do masy jajka. Warzywne kotlety mogą być też bezglutenowe, jeżeli z przepisu usunie się bułkę tartą.

Pieczone kotlety z fasoli przygotowuje się w podobny sposób. Po wyrobieniu masy, kotlety trzeba uformować i obtoczyć w wybranej panierce (może być m.in. z ciecierzycy), a potem umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Kotlety należy piec 15-17 min, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 15-17 min.

Fasola może być łączona z różnymi produktami. Możesz do niej dodać ryż, ziemniaki, brokuły, płatki owsiane czy też bułkę tartą. Odpowiedni będzie także koperek, ale możesz pokusić się na natkę pietruszki lub szczypiorek. Opcji jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, co najbardziej będzie ci odpowiadać.

Cebulę możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić surową, ale możesz też przysmażyć ją na patelni. W przypadku tej drugiej opcji warto dodać do niej czosnek. Jeżeli nie chcesz żadnych większych kawałków w kotletach, możesz najpierw fasolę zmielić przez maszynkę do mięsa, a później jeszcze zblendować razem z cebulką i czosnkiem.

Alergeny w kotletach z fasoli

Lista alergenów dla kotletów z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
319.23
478.85
Białko (g)
6.02
9.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.63
33.94
Węglowodany przyswajalne (g)
19.75
29.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
4.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
22.67
34.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
20.09
30.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.26
21.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.83
8.74
Cholesterol (mg)
28.82
43.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.65
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
322.17
483.25
Potas (mg)
197.38
296.07
Wapń (mg)
63.23
94.84
Fosfor (mg)
97.30
145.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.23
37.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
2.80
Cynk (mg)
0.72
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z fasoli 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z fasoli

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
1 puszka (po odsączeniu)
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
46.30