Kotlety z fasoli
- Fasola konserwowa - 1 puszka (po odsączeniu) (240 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
Przepis na kotlety z fasoli krok po kroku
Fasolę odsącz z zalewy. Odsączoną fasolę umieść w misce i dobrze zblenduj.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Na mniejszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Przysmażaj do zarumienienia, a potem dodaj czosnek i po 1-2 min ściągnij z palnika. Odstaw do ostygnięcia.
Do miski z fasolą wbij jajko, dodaj cebulę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj przy użyciu rąk.
Uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.
Po usmażeniu umieść kotlety na ręczniku papierowym.
Więcej informacji na temat kotletów z fasoli
Kotlety z fasoli możesz śmiało przygotować na obiad. Te kotlety wychodzą bardzo smaczne, więc możesz być pewien, że posmakują nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej!
Jak wygląda przepis na kotlety z fasoli? Możesz zdecydować się na fasolę czerwoną lub białą. Szybciej przygotujesz kotlety z fasoli z puszki. W przypadku świeżej fasoli, przygotowanie tych kotletów trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Świeża fasola musi być zanurzona w wodzie przez całą noc. Na drugi dzień należy ją ugotować do miękkości (wody nie trzeba wymieniać). Później trzeba ją dobrze odcedzić i poczekać, aż ostygnie, a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.
Pamiętaj o tym, aby przed formowaniem kotletów zwilżyć dłonie. Usmażone kotlety wegetariańskie z fasoli umieszczaj na papierze do pieczenia, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli zależy ci na tym, aby przygotować wegańskie kotlety z białej fasoli z puszki, to zrezygnuj z dodania do masy jajka. Warzywne kotlety mogą być też bezglutenowe, jeżeli z przepisu usunie się bułkę tartą.
Pieczone kotlety z fasoli przygotowuje się w podobny sposób. Po wyrobieniu masy, kotlety trzeba uformować i obtoczyć w wybranej panierce (może być m.in. z ciecierzycy), a potem umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Kotlety należy piec 15-17 min, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 15-17 min.
Fasola może być łączona z różnymi produktami. Możesz do niej dodać ryż, ziemniaki, brokuły, płatki owsiane czy też bułkę tartą. Odpowiedni będzie także koperek, ale możesz pokusić się na natkę pietruszki lub szczypiorek. Opcji jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, co najbardziej będzie ci odpowiadać.
Cebulę możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach i zostawić surową, ale możesz też przysmażyć ją na patelni. W przypadku tej drugiej opcji warto dodać do niej czosnek. Jeżeli nie chcesz żadnych większych kawałków w kotletach, możesz najpierw fasolę zmielić przez maszynkę do mięsa, a później jeszcze zblendować razem z cebulką i czosnkiem.
Alergeny w kotletach z fasoli
Lista alergenów dla kotletów z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z fasoli
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.