Kotlety z buraka

Opublikowano: 04.09.2022 r., 13:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie kotlety z buraka
Kotlety z buraka
Kotlety nie muszą kojarzyć Ci się tylko z mięsem, poznaj mój dzisiejszy przepis na wegetariańskie kotlety z buraka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
89 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Płatki owsiane - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, miska

Przepis na kotlety z buraka krok po kroku

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dopraw buraki solą i odciśnij nadmiar wody.

Wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mąkę. Całość wymieszaj dokładnie.

Uformuj kotlety i obtocz w zmielonych płatkach owsianych.

Przełóż kotlety na blaszkę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kotlety z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z buraka

Kotlety z buraka to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z buraka.

Mój przepis na szybkie, łatwe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo prosty w wykonaniu, poradzi sobie z nim każdy.

Potrzebujesz kilku składników, takich jak: buraki, mąka, płatki owsiane, jajko oraz odrobina przypraw.

Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie jak zrobić kotlety z buraka idealne na obiad opisuję nieco niżej. Poznaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne wegetariańskie kotlety.

Alergeny w kotletach z buraka

Lista alergenów dla kotletów z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze kotletów z buraka

na 100g gotowej potrawy

Zamiast płatków owsianych możesz użyć bułki tartej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
89.61
89.61
Białko (g)
3.96
3.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.82
15.82
Węglowodany przyswajalne (g)
12.94
12.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.45
1.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.63
0.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.83
0.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.22
32.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
15.43
15.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.35
4.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.86
13.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.10
Niacyna (mg)
0.66
0.66
Foliany (µg (mcg))
98.81
98.81
Beta karoten (µg (mcg))
15.83
15.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
74.50
74.50
Potas (mg)
302.98
302.98
Wapń (mg)
24.47
24.47
Fosfor (mg)
82.74
82.74
Magnez (mg)
29.93
29.93
Żelazo (mg)
1.34
1.34
Cynk (mg)
0.68
0.68
Miedź (mg)
0.11
0.11
Mangan (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z buraka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z buraka

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Płatki owsiane
40 g
4 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Koszt składników
18.00