Przepis na kotlety z buraka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, miska

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dopraw buraki solą i odciśnij nadmiar wody.

Wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i mąkę. Całość wymieszaj dokładnie.

Uformuj kotlety i obtocz w zmielonych płatkach owsianych.

Przełóż kotlety na blaszkę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

kotlety z buraka
Kotlety z buraka
Koszt przygotowania dania
3.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Kotlety z buraka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z buraka

Kotlety z buraka to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie wegetariańskiej, ale też u wszystkich na diecie tradycyjnej. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kotlety z buraka.

Mój przepis na szybkie, łatwe i pyszne kotlety bez mięsa, jest bardzo prosty w wykonaniu, poradzi sobie z nim każdy.

Potrzebujesz kilku składników, takich jak: buraki, mąka, płatki owsiane, jajko oraz odrobina przypraw.

Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie jak zrobić kotlety z buraka idealne na obiad opisuję nieco niżej. Poznaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne wegetariańskie kotlety.

Wartości odżywcze kotletów z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
89.61 kcal
89.61 kcal
Białko
3.96 g
3.96 g

Węglowodany w kotletach z buraka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
15.82 g
15.82 g
Węglowodany przyswajalne
12.94 g
12.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.87 g
2.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.45 g
1.45 g
Tłuszcze nasycone
0.63 g
0.63 g
Tłuszcze nienasycone
0.83 g
0.83 g
Tłuszcze jednonasycone
0.47 g
0.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
32.22 mg
32.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety z buraka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
15.43 µg (mcg)
15.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.35 mg
4.35 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
13.86 µg (mcg)
13.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.10 mg
Niacyna
0.66 mg
0.66 mg
Foliany
98.81 µg (mcg)
98.81 µg (mcg)
Beta karoten
15.83 µg (mcg)
15.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z buraka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
74.50 mg
74.50 mg
Potas
302.98 mg
302.98 mg
Wapń
24.47 mg
24.47 mg
Fosfor
82.74 mg
82.74 mg
Magnez
29.93 mg
29.93 mg
Żelazo
1.34 mg
1.34 mg
Cynk
0.68 mg
0.68 mg
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Mangan
0.55 mg
0.55 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z buraka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z buraka

Lista alergenów dla kotletów z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Płatki owsiane

Cena przygotowania kotletów z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Płatki owsiane
40 g
4 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na kotlety z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób