Przepis na kotleciki z jajek i pieczarek krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

4 jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego podsmaż drobno pokrojone pieczarki i cebulę.

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Starte jajka wymieszaj z pieczarkami i cebulką, dodaj 2 surowe jajka i bułkę tartą.

Dokładnie wymieszaj całą masę.

Usmaż kotleciki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Kotleciki z jajek i pieczarek
Koszt przygotowania dania
9.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Kotleciki z jajek i pieczarek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotlecikach z jajek i pieczarek

Kotleciki z jajek i pieczarek jako idealna propozycja na obiad w wersji wege dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Kto z nas nie pamięta kotletów jajecznych serwowanych w przedszkolu niech pierwszy rzuci kamieniem. Dzisiaj przywołamy trochę wspomnienia z dzieciństwa, przedstawię Wam przepis na kotleciki z jajek i pieczarek, które są bez mięsa co sprawia, że są wegetariańskie, mało tego mogą być przy okazji w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz zamiast tradycyjnej bułki tartej wersję bezglutenową. Mój przepis jest bardzo szybki i prosty. Potrzebujesz kilku składników, o których wspominam poniżej. Do głównych z nich należą oczywiście jajka i pieczarki z niewielkimi dodatkami. Kotleciki z gotowanych jajek i pieczarek to świetny pomysł na fit obiad dla całej rodziny. Po usmażeniu polecam położyć kotleciki na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. W moim przepisie dodatkowo znajduje się drobno starta cebula, która ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym, możesz zdecydować się na więcej dodatków np. odrobina sera lub szczypiorek. Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E,K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia. Drugim składnikiem są pieczarki, które są niskokaloryczne bo w 100 g produktu zawierają tylko 28 kcal.

Dodatkowo zawierają charakterystyczną frakcję błonnika, która ma zdolność obniżania tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Kotleciki nie dość, że są szybkie to dodatkowo dostarczają nam bardzo wiele cennych składników.

Dokładny przepis i wszystkie niezbędne wskazówki przeczytasz poniżej, serdecznie zapraszam.

Wartości odżywcze kotlecików z jajek i pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
125.74 kcal
150.88 kcal
Białko
7.15 g
8.58 g

Węglowodany w kotlecikach z jajek i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
6.29 g
7.54 g
Węglowodany przyswajalne
5.47 g
6.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
0.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
8.08 g
9.69 g
Tłuszcze nasycone
2.07 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
6.00 g
7.20 g
Tłuszcze jednonasycone
4.04 g
4.84 g
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
2.36 g
Cholesterol
153.45 mg
184.14 mg

Witaminy w przepisie na kotleciki z jajek i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
66.00 µg (mcg)
79.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.71 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.83 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
66.00 µg (mcg)
79.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.49 µg (mcg)
40.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.12 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z jajek i pieczarek

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
97.55 mg
117.06 mg
Potas
204.23 mg
245.07 mg
Wapń
35.87 mg
43.04 mg
Fosfor
125.80 mg
150.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.72 mg
14.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
1.41 mg
Cynk
0.82 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z jajek i pieczarek 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach z jajek i pieczarek

Lista alergenów dla kotlecików z jajek i pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania kotlecików z jajek i pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na kotleciki z jajek i pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób