Knedle z truskawkami
- Ziemniaki ugotowane (500 g)
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (500 g)
Przepis na knedle z truskawkami krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaków dodaj mąkę, szczyptę soli i cukru oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie połącz w jednolitą masę.
Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na niewielkie kawałki ciasta.
Z każdego kawałka ciasta uformuj placuszek, w jego środek włóż oczyszczoną truskawkę i zlep brzegi ciasta jak na pierogi.
W dłoniach z każdego "pieroga" uformuj kształtne kulki.
Knedle partiami wkładaj do wrzącej wody i gotuj je około 5 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody łyżką cedzakową.
Gotowe knedle podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym.
Więcej informacji na temat knedli z truskawkami
Knedle z truskawkami to doskonała propozycja na smaczny obiad na słodko dla całej rodziny. Pyzy z truskawkami uwielbiają szczególnie dzieci, ponieważ są pyszne i słodkie - a kto w tym wieku nie przepada za słodkościami? Przepis na knedle z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego do ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić pyzy ziemniaczane z owocami niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajka, truskawki, sól oraz cukier. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego.
A więc jak zrobić knedle z truskawkami? Ciasto na knedle zagnieć z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki, soli, cukru oraz jajek. Z tak przygotowanego ciasta uformuj placuszki, w które zawijaj kawałki truskawek. Tak przygotowane knedle ugotuj w wodzie. Potrawę podawaj na ciepło z cukrem pudrem lub jogurtem naturalnym.
Truskawki są owocem, który bogaty jest w witaminy i składniki mineralne. Spożywanie truskawek dostarczy do naszego organizmu witaminy C, A, E oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również fosfor, krzem, magnez, potas, żelazo czy cynk. Truskawki są produktem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Obecne w truskawkach przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się skóry - dzieje się tak, ponieważ neutralizują one działanie wolnych rodników, które z kolei powodują powstawanie zmarszczek. Dodatkowo przeciwutleniacze w diecie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując prosty przepis na knedle z truskawkami można wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Jest to doskonały wybór na diecie wegetariańskiej oraz niskotłuszczowej. Dodatkowo przepis można wykorzystać, aby nie marnować ziemniaków już ugotowanych (z dnia poprzedniego). Truskawki dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, jednak ich keson jest dość którymi, dlatego warto poza sezonem wykorzystać truskawki mrożone.
Alergeny w knedlach z truskawkami
Lista alergenów dla knedli z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze knedli z truskawkami
Knedle możesz przygotować również z truskawkami mrożonymi, wtedy przepis możesz wykorzystać przez cały rok.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.