Przepis na kluski z mięsem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Obierz ziemniaki i umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli, ugotuj ziemniaki.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą majerankiem, oregano i czosnkiem, smaż przez 8-10 minut.

Ziemniaki umieść w malakserze dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na 12 równych części i spłaszcz w rękach.

Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę.

W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą.

Gotuj kluski partiami, wkładając je do wrzącej wody.

Kluski z mięsem podane na brązowym talerzu.
Kluski z mięsem
Koszt przygotowania dania
31.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
614 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Kluski z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach z mięsem

Kluski z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Smaczne kluski z ziemniaków gotowanych mają jasny kolor i lekko klejącą konsystencję. Kluski to tradycyjne danie z Podlasia, można je przygotować z mięsem mielonym lub mięsem z rosołu. Przepis na kluski z mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, oregano, czosnek granulowany.

Jak zrobić kluski z mięsem? Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli, ugotuj ziemniaki. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą majerankiem, oregano i czosnkiem, smaż przez 8-10 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ziemniaki umieść w malakserze dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na 12 równych części i spłaszcz w rękach. Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą. Gotuj kluski partiami, wkładając je do wrzącej wody. Jeśli woda będzie się zbyt słabo gotować, kluski się rozgotują.

Ziemniaki są bardzo popularnym na całym globie warzywem. Używa się ich w kuchni do przygotowania wielu dań wytrawnych oraz jako dodatek do dań słodkich. Ziemniaki mają liczne odmiany, które różnią się zawartością skrobi, kolorem i kształtem. W zależności od zawartości skrobi ziemniaki mają inne zastosowanie. Jeśli nie jesteś pewny czy wybierasz odpowiednią odmianę, zapytaj o to sprzedawcę. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszne kluski z mięsem mielony to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Można je podać także jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Kluski możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej odsmażyć je na oleju. Kluski można przygotować także z dodatkiem warzyw. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu.

Wartości odżywcze klusek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
178.06 kcal
614.32 kcal
Białko
7.73 g
26.66 g

Węglowodany w kluskach z mięsem

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
14.99 g
51.72 g
Węglowodany przyswajalne
13.89 g
47.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
3.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
9.65 g
33.29 g
Tłuszcze nasycone
3.40 g
11.75 g
Tłuszcze nienasycone
6.25 g
21.55 g
Tłuszcze jednonasycone
4.80 g
16.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
4.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
38.49 mg
132.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kluski z mięsem

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina B6
0.27 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
1.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.30 mg
7.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.92 µg (mcg)
85.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski z mięsem

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
26.24 mg
90.54 mg
Potas
301.23 mg
1039.25 mg
Wapń
16.20 mg
55.90 mg
Fosfor
98.69 mg
340.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.27 mg
69.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
4.11 mg
Cynk
0.94 mg
3.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z mięsem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z mięsem

Lista alergenów dla klusek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na kluski z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób