Kluski szpinakowe
- Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
- Szpinak (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Masło (150 g)
Przepis na kluski szpinakowe krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej wodę, wsyp łyżkę soli o gotuj przez 20 minut.
Ziemniaki odcedź i wystudź.
Zimne ziemniaki umieść w malakserze.
Umieść je w misce.
Szpinak umyj i zblenduj.
Dodaj masę do ziemniaków.
Dodaj także jajko, sól i mąkę ziemniaczaną, zagnieć gładkie ciasto.
Formuj kluseczki dowolnego kształtu.
W garnku zagotuj osoloną wodę i partiami umieszczaj we wrzątku kluski.
Gotuj przez 5-6 minut.
Podawaj z dodatkiem masła.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek szpinakowych
Kluski szpinakowe to świetny pomysł na kładzione kluski ze szpinakiem. Tanie kluski pięknie komponują się na talerzu. Prosty przepis można wykorzystać, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przepis na kluski szpinakowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, świeży szpinak, mąka ziemniaczana, jajko, sól, masło.
Jak zrobić kluski szpinakowe? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp łyżkę soli o gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze. Umieść je w misce. Szpinak umyj i zblenduj. Dodaj masę do ziemniaków. Dodaj także jajko, sól i mąkę ziemniaczaną, zagnieć gładkie ciasto. Formuj kluseczki dowolnego kształtu. W garnku zagotuj osoloną wodę i partiami umieszczaj we wrzątku kluski. Gotuj przez 5-6 minut. Podawaj z dodatkiem masła.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także zdolność obniżania poziomu glukozy oraz cholesterolu w naszej krwi. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne kluseczki są szybkie do zrobienia na obiad dla całej rodziny. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluseczki jarskie mogą stanowić także dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu warzywnego. W smaku przypominają kopytka, lecz mają piękny zielony kolor.
Alergeny w kluskach szpinakowych
Lista alergenów dla klusek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze klusek szpinakowych
Kluski szpinakowe to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Kluski są syte i zawierają niedużą ilość kalorii. Świetnie sprawdzą się jako danie w diecie redukcyjnej. Kluski zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.