Kluski szpinakowe

Opublikowano: 21.03.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski szpinakowe podane na czarnym talerzu.
Kluski szpinakowe
Kluski szpinakowe to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Kluski można podać także z dodatkami różnych sosów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne zielone kluseczki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
284 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Przepis na kluski szpinakowe krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp łyżkę soli o gotuj przez 20 minut.

Ziemniaki odcedź i wystudź.

Zimne ziemniaki umieść w malakserze.

Umieść je w misce.

Szpinak umyj i zblenduj.

Dodaj masę do ziemniaków.

Dodaj także jajko, sól i mąkę ziemniaczaną, zagnieć gładkie ciasto.

Formuj kluseczki dowolnego kształtu.

W garnku zagotuj osoloną wodę i partiami umieszczaj we wrzątku kluski.

Gotuj przez 5-6 minut.

Podawaj z dodatkiem masła.

Jak oceniasz przepis na kluski szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat klusek szpinakowych

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na kładzione kluski ze szpinakiem. Tanie kluski pięknie komponują się na talerzu. Prosty przepis można wykorzystać, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przepis na kluski szpinakowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, świeży szpinak, mąka ziemniaczana, jajko, sól, masło.

Jak zrobić kluski szpinakowe? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp łyżkę soli o gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze. Umieść je w misce. Szpinak umyj i zblenduj. Dodaj masę do ziemniaków. Dodaj także jajko, sól i mąkę ziemniaczaną, zagnieć gładkie ciasto. Formuj kluseczki dowolnego kształtu. W garnku zagotuj osoloną wodę i partiami umieszczaj we wrzątku kluski. Gotuj przez 5-6 minut. Podawaj z dodatkiem masła.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także zdolność obniżania poziomu glukozy oraz cholesterolu w naszej krwi. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne kluseczki są szybkie do zrobienia na obiad dla całej rodziny. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluseczki jarskie mogą stanowić także dodatek do pieczonego mięsa lub gulaszu warzywnego. W smaku przypominają kopytka, lecz mają piękny zielony kolor.

Alergeny w kluskach szpinakowych

Lista alergenów dla klusek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze klusek szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Kluski szpinakowe to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Kluski są syte i zawierają niedużą ilość kalorii. Świetnie sprawdzą się jako danie w diecie redukcyjnej. Kluski zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
135.67
284.91
Białko (g)
3.09
6.49
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
16.74
35.16
Węglowodany przyswajalne (g)
14.77
31.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
4.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.61
13.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.25
8.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.36
4.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.95
4.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.87
Cholesterol (mg)
44.27
92.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
105.34
221.22
Witamina B6 (mg)
0.28
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.17
Witamina C (mg)
16.81
35.30
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.33
Witamina E (mg)
0.27
0.56
Retinol (µg (mcg))
60.07
126.15
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.08
0.17
Niacyna (mg)
0.99
2.09
Foliany (µg (mcg))
34.04
71.49
Beta karoten (µg (mcg))
544.30
1143.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
26.18
54.99
Potas (mg)
413.93
869.26
Wapń (mg)
27.02
56.73
Fosfor (mg)
70.15
147.32
Magnez (mg)
27.93
58.66
Żelazo (mg)
1.03
2.17
Cynk (mg)
0.40
0.83
Miedź (mg)
0.11
0.22
Mangan (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek szpinakowych 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek szpinakowych

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
32.00