Kiszona kapusta
- Kapusta biała - 1 mała główka (1300 g)
- Marchewka - 4 średnie sztuki (400 g)
Przepis na kiszona kapusta krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno.
Obierz marchew ze skórki i zetrzyj na tarce.
Kapustę i marchew umieść w misce i dodaj sól.
Utrzyj warzywa z solą, aż puszczą sok.
Wyparz słoiki wrzątkiem.
Umieść kapustę w słoikach ubijając mocno drewnianą łyżką.
Pomiędzy warstwy kapusty włóż liść laurowy i ziele angielskie.
Zabezpiecz słoiki folią spożywczą i zakręć pokrywki.
Słoiki z kapustą odstaw na 10-12 dni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie słoiki odstaw w chłodne miejsce na około tydzień.
Po tym czasie kapusta jest gotowa do spożycia.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Kiszone cytryny
-
Cukinia kiszona
-
Pomidory kiszone
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszona cebula
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat kiszonej kapusty
Kiszona kapusta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do dań obiadowych. Kapustę wykorzystać można do zapiekania mięs i wędlin. Kapusta najczęściej jest składnikiem bigosu podawanego podczas świąt. Przepis na kiszoną kapustę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kapusty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, marchew, sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak ukisić kapustę? Kapustę poszatkuj drobno. Obierz marchew ze skórki i zetrzyj na tarce. Kapustę i marchew umieść w misce i dodaj sól. Utrzyj warzywa z solą, aż puszczą sok. Wyparz słoiki wrzątkiem. Umieść kapustę w słoikach ubijając mocno drewnianą łyżką. Pomiędzy warstwy kapusty włóż liść laurowy i ziele angielskie. Zabezpiecz słoiki folią spożywczą i zakręć pokrywki. Słoiki z kapustą odstaw na 10-12 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoiki odstaw w chłodne miejsce na około tydzień. Po tym czasie kapusta jest gotowa do spożycia.
Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne. Kapusta biała dodana do rosołu dodaje mu delikatnej słodyczy i ciekawego aromatu. Kapusta poddana procesowi fermentacji mlekowej jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Kiszenie warzyw jest doskonałym pomysłem na zachowanie świeżości warzyw na dłużej. Procesowi kiszenia poddawać można większość warzyw i owoców.
Podsumowując smaczna kapusta jest najlepsza jako domowy dodatek do potraw. Sprawdzony przepis jest bardzo dobrym pomysłem na zachowanie warzywa na zimę. Kapustę do słoików można przygotować także z dodatkiem buraczków lub jabłka. Kapusta jest dobra do spożycia około 2 tygodnie od przygotowania. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Alergeny w kiszonej kapuście
Lista alergenów dla kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszona kapusta
Wartości odżywcze kiszonej kapusty
Kiszona kapusta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera bardzo małą ilość kalorii i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Kapusta kiszona będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu dla diabetyków.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.