Kiszony kalafior

Opublikowano: 22.10.2021 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszony kalafior podany w słoiku. Obok słoika znajduje się świeży kalafior.
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior to doskonała propozycja na domowe kiszonki. Kiszone warzywa coraz bardziej zyskują na popularności i są dobrym źródłem naturalnych probiotyków.
Przygotowanie 20 min
Kiszenie 4 min
78 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kalafior - 1 średnia sztuka (800 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Cukier - 3 łyżki stołowe (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Chrzan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na kiszony kalafior krok po kroku

Przygotuj zalewę: w garnku umieść 2 litry wody, 2 łyżki soli i cukier, podgrzej, aż sól i cukier się rozpuści.

Do zalewy dodaj pokrojony czosnek oraz koper i kawałki chrzanu.

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.

Marchew obierz i pokrój w talarki.

Do dużego, wcześniej umytego, słoika włóż kalafiora wraz z marchwią i zalej go przygotowaną zalewą.

Odstaw zakręcony słoik w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Po tym czasie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Jak oceniasz przepis na kiszony kalafior
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat kiszonego kalafiora

Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. Przepis na kiszonego kalafiora jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kiszonki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kalafior, marchew, chrzan, czosnek, koper, sól, cukier.

Jak ukisić kalafiora? Najpierw przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, sól i cukier, podgrzej aż sól i cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony czosnek oraz koper i kawałki chrzanu. Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i pokrój w talarki. Do dużego wcześniej umytego słoika włóż kalafiora wraz z marchwią i zalej go przygotowaną zalewą. Odstaw zakręcony słoik w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Początkowo uprawiany był w Azji skąd zawędrował do Włoch. Jest powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Potas pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy serca. Zapobiega także w zatrzymywaniu wody, jest więc niezbędny w zachowaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie jej warzywo zawdzięcza działanie antynowotworowe. Kalafior bogaty jest także w błonnik pokarmowy, wspomagający prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo kiszenie wzbogaca kalafior w cenny naturalny kwas mlekowy, będący bardzo dobrym probiotykiem.

Podsumowując sprawdzony przepis na kiszony kalafior to łatwy sposób na domowe przetwory. Szybki i prosty fit przepis jest nisko kaloryczny dlatego spożywać go mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Kalafior możesz przygotować w większym słoju i przełożyć po ukiszeniu do słoików. Proporcje do przygotowania zalewy to 1 litr wody na 25 gram soli.

Alergeny w kiszonym kalafiorze

Lista alergenów dla kiszonego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony kalafior

Wartości odżywcze kiszonego kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Kiszony kalafior to domowa kiszonka zawierająca bardzo dużo cennych składników mineralnych. Kalafior jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kalafior jest niskokaloryczny dlatego doskonale nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
39.26
78.52
Białko (g)
1.62
3.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.79
17.57
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
13.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
4.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
215.18
430.37
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
36.06
72.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.63
1.25
Foliany (µg (mcg))
47.62
95.25
Beta karoten (µg (mcg))
2071.29
4142.58
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
55.79
111.58
Potas (mg)
301.93
603.87
Wapń (mg)
28.74
57.48
Fosfor (mg)
40.47
80.95
Magnez (mg)
15.04
30.08
Żelazo (mg)
0.48
0.97
Cynk (mg)
0.29
0.58
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonego kalafiora 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonego kalafiora

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Chrzan
50 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Koszt składników
17.00