Przepis na kiszony kalafior krok po kroku
- Kalafior 800 g 1 średnia sztuka
- Marchewka 300 g 3 małe sztuki
- Cukier 30 g 3 łyżki stołowe
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
- Chrzan 50 g
Przygotuj zalewę: w garnku umieść 2 litry wody, 2 łyżki soli i cukier, podgrzej, aż sól i cukier się rozpuści.
Do zalewy dodaj pokrojony czosnek oraz koper i kawałki chrzanu.
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
Marchew obierz i pokrój w talarki.
Do dużego, wcześniej umytego, słoika włóż kalafiora wraz z marchwią i zalej go przygotowaną zalewą.
Odstaw zakręcony słoik w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
Często zadawane pytania
-
Kimchi
-
Kapuśniak
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Pierogi wigilijne
-
Zrazy z karkówki
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszone śledzie
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Kiszony kalafior - cechy przepisu
Więcej o kiszonym kalafiorze
Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. Przepis na kiszonego kalafiora jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia kiszonki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kalafior, marchew, chrzan, czosnek, koper, sól, cukier.
Jak ukisić kalafiora? Najpierw przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, sól i cukier, podgrzej aż sól i cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony czosnek oraz koper i kawałki chrzanu. Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i pokrój w talarki. Do dużego wcześniej umytego słoika włóż kalafiora wraz z marchwią i zalej go przygotowaną zalewą. Odstaw zakręcony słoik w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Początkowo uprawiany był w Azji skąd zawędrował do Włoch. Jest powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Potas pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi oraz prawidłowej pracy serca. Zapobiega także w zatrzymywaniu wody, jest więc niezbędny w zachowaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie jej warzywo zawdzięcza działanie antynowotworowe. Kalafior bogaty jest także w błonnik pokarmowy, wspomagający prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo kiszenie wzbogaca kalafior w cenny naturalny kwas mlekowy, będący bardzo dobrym probiotykiem.
Podsumowując sprawdzony przepis na kiszony kalafior to łatwy sposób na domowe przetwory. Szybki i prosty fit przepis jest nisko kaloryczny dlatego spożywać go mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Kalafior możesz przygotować w większym słoju i przełożyć po ukiszeniu do słoików. Proporcje do przygotowania zalewy to 1 litr wody na 25 gram soli.
Wartości odżywcze kiszonego kalafiora
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kiszonym kalafiorze
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kiszony kalafior
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszony kalafior
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszonym kalafiorze
Lista alergenów dla kiszonego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony kalafior