Przepis na kiszona cebula krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik 1,2 l

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w plastry.

Cebulę umieść w słoiku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

W misce wymieszaj 500 ml wody z 12 g soli i zalej cebulę.

Zakręć lekko słoik i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

Po tym czasie słoik dokręć i odstaw go w chłodne miejsce.

Cebula powinna kisić się około tygodnia.

Kiszona cebula czerwona podana w słoiczku.
Kiszona cebula
Koszt przygotowania dania
1.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
40 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Kiszona cebula - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kiszonej cebuli

Kiszona cebula to sprawdzony przepis na pyszne kiszonki. Kiszonki stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Na pewno zastanawiasz się, co można kisić? Otóż do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa oraz niektóre twarde owoce takie jak jabłka, gruszki, cytryny. Właściwości kiszonek jest bardzo wiele. Podstawową jednak ich zaletą jest obecność kwasu mlekowego, który powstaje podczas procesu fermentacji. Kwas ten ma bardzo korzystny wpływ na nasz mikrobiom jelitowy, reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Kiszenie to doskonały sposób na pasteryzację produktów na okres zimowy. Kiszone warzywa i owoce zachowują wszystkie składniki mineralne, gdyż nie poddaje się ich procesowi obróbki termicznej. Jak ukisić cebulę i ile soli dodać? Kiszenie cebuli polega na zalaniu warzywa roztworem solnym o proporcjach 25 gram soli na litr wody. Przepis na kiszoną cebulę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kiszonki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić kiszoną cebulę? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w plastry. Cebulę umieść w słoiku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. W misce wymieszaj wodę z solą i zalej cebulę. Zakręć lekko słoik i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie słoik dokręć i odstaw go w chłodne miejsce. Cebula powinna kisić się około tygodnia. Ukiszony produkty należy przechowywać w lodówce.

Cebula jest warzywem bardzo znanym i szeroko wykorzystywanym w kuchni. Swój piekący charakter zawdzięcza występowaniu związków siarki, które powodują łzawienie oczu. Cebula zawiera wiele związków o działaniu bakteriobójczym. Zawiera także kwercetynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Cebula jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz jest prekursorem do produkcji kolagenu.

Podsumowując kiszona cebula jest bardzo prosta do zrobienia. Dobra cebula kiszona świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałat i burgerów. Cebula po ukiszeniu traci swój ostry smak i gryzący aromat. Kiszonki najlepiej przygotowywać ze świeżych ekologicznych warzyw i owoców.

Wartości odżywcze kiszonej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
40.00 kcal
40.00 kcal
Białko
1.10 g
1.10 g

Węglowodany w kiszonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.34 g
9.34 g
Węglowodany przyswajalne
7.64 g
7.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.10 g
0.10 g
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.07 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.03 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.02 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kiszona cebula

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.40 mg
7.40 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.02 mg
0.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
0.12 mg
0.12 mg
Foliany
19.00 µg (mcg)
19.00 µg (mcg)
Beta karoten
1.00 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiszona cebula

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.00 mg
4.00 mg
Potas
146.00 mg
146.00 mg
Wapń
23.00 mg
23.00 mg
Fosfor
29.00 mg
29.00 mg
Magnez
10.00 mg
10.00 mg
Żelazo
0.21 mg
0.21 mg
Cynk
0.17 mg
0.17 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej cebuli 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonej cebuli

Lista alergenów dla kiszonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszona cebula

Cena przygotowania kiszonej cebuli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
3.00
Jak oceniasz przepis na kiszona cebula
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.0% osób