Przepis na kiszona cebula krok po kroku
- Cebula 500 g 5 dużych sztuk
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w plastry.
Cebulę umieść w słoiku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
W misce wymieszaj 500 ml wody z 12 g soli i zalej cebulę.
Zakręć lekko słoik i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Po tym czasie słoik dokręć i odstaw go w chłodne miejsce.
Cebula powinna kisić się około tygodnia.
Często zadawane pytania
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Zrazy z karkówki
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszone śledzie
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Kiszona cebula - cechy przepisu
Więcej o kiszonej cebuli
Kiszona cebula to sprawdzony przepis na pyszne kiszonki. Kiszonki stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Na pewno zastanawiasz się, co można kisić? Otóż do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa oraz niektóre twarde owoce takie jak jabłka, gruszki, cytryny. Właściwości kiszonek jest bardzo wiele. Podstawową jednak ich zaletą jest obecność kwasu mlekowego, który powstaje podczas procesu fermentacji. Kwas ten ma bardzo korzystny wpływ na nasz mikrobiom jelitowy, reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Kiszenie to doskonały sposób na pasteryzację produktów na okres zimowy. Kiszone warzywa i owoce zachowują wszystkie składniki mineralne, gdyż nie poddaje się ich procesowi obróbki termicznej. Jak ukisić cebulę i ile soli dodać? Kiszenie cebuli polega na zalaniu warzywa roztworem solnym o proporcjach 25 gram soli na litr wody. Przepis na kiszoną cebulę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kiszonki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić kiszoną cebulę? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w plastry. Cebulę umieść w słoiku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. W misce wymieszaj wodę z solą i zalej cebulę. Zakręć lekko słoik i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie słoik dokręć i odstaw go w chłodne miejsce. Cebula powinna kisić się około tygodnia. Ukiszony produkty należy przechowywać w lodówce.
Cebula jest warzywem bardzo znanym i szeroko wykorzystywanym w kuchni. Swój piekący charakter zawdzięcza występowaniu związków siarki, które powodują łzawienie oczu. Cebula zawiera wiele związków o działaniu bakteriobójczym. Zawiera także kwercetynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Cebula jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz jest prekursorem do produkcji kolagenu.
Podsumowując kiszona cebula jest bardzo prosta do zrobienia. Dobra cebula kiszona świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałat i burgerów. Cebula po ukiszeniu traci swój ostry smak i gryzący aromat. Kiszonki najlepiej przygotowywać ze świeżych ekologicznych warzyw i owoców.
Wartości odżywcze kiszonej cebuli
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kiszonej cebuli
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kiszona cebula
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszona cebula
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszonej cebuli
Lista alergenów dla kiszonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszona cebula