Przepis na pomidory kiszone krok po kroku

Składniki
  • pomidory koktajlowe 1000 g 5 garści
  • Chrzan 80 g
  • Czosnek 20 g 4 ząbki
  • Koperek ogrodowy świeży 40 g 1 pęczek
  • Sól 20 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, czosnek, koper
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki

W garnku zagotuj 1 l wody z solą.

Pomidory umyj i włóż do słoików.

Między pomidory wkładaj chrzan, czosnek i koper.

Całość zalej wrzącą wodą i szczelnie zakręć.

pomidory kiszone w słoikach
pomidory kiszone
Koszt przygotowania dania
26.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
50 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Pomidory kiszone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pomidorach kiszonych

Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, czy ogórków nie cieszy się tak dużą popularnością, jednak zdecydowanie warto wypróbować to samemu. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszone pomidory poznaj nasz sprawdzony przepis, będzie on dla ciebie świetną wskazówką i inspiracją. To jak finalnie będą smakować kiszone czerwone pomidory zależy w dużej mierze od tego jakich przypraw użyjesz. Tradycyjnie używa się soli, czosnku oraz kopru - w zależności od czasu kiszenia otrzymasz pomidory kiszone lub pomidory małosolne. Jak kisić pomidory aby miały bardziej oryginalny, niecodzienny smak? Do kiszenia możesz dodać imbir, ocet, papryczkę chilli, cebulę, listki rozmarynu, świeżą lub suszoną bazylię, czy oregano. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i codzienne preferencje kulinarne. Kiszone pomidory to świetny dodatek do sałatek, dań obiadowych, czy kanapek. Możesz wykorzystać je na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, przepis na kiszone pomidory jest bardzo prosty - nie potrzebujesz wyszukanych składników, skomplikowane sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować kiszone pomidory potrzebujesz oczywiście pomidorów, soli, czosnku oraz kopru, opcjonalnie także innych ulubionych ziół czy przypraw. Najlepiej sprawdzą się duże, świeże, sezonowe pomidory. Wystarczy, że włożysz je do dobrze wyparzonych słoików, dodasz czosnek oraz koper i całość zalejesz wrzącą zalewą z wody i soli. To wszystko! Zakręcone słoiki wystarczy odstawić na minimum kilka dni i możesz cieszyć się pysznym smakiem kiszonych pomidorów przez całą zimę. To świetny sposób na to, aby przedłużyć sezon na pomidory we własnym domu. Całe danie jest bardzo niskokaloryczne, jednak charakteryzuje się wysoką zawartością sodu - to uwaga przede wszystkim dla osób borykających się z problemem z nadciśnieniem. Podsumowując kiszone czerwone pomidory w słoikach to doskonała propozycja na dodatek do sałatek, obiadów, czy kanapek w okresie zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Wartości odżywcze pomidorów kiszonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
22.88 kcal
50.33 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
1.07 g
2.35 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w pomidorach kiszonych

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
4.95 g
10.88 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.57 g
7.86 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
3.02 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
0.27 g
0.59 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.23 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.36 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.14 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.22 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pomidory kiszone

Na 100g
Na porcję (220g)
Witamina B6
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Witamina C
17.00 mg
37.39 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
1.32 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Foliany
22.09 µg (mcg)
48.59 µg (mcg)
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pomidory kiszone

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
704.64 mg
1550.20 mg
Potas
253.78 mg
558.31 mg
Wapń
23.19 mg
51.02 mg
Fosfor
27.74 mg
61.03 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Magnez
13.69 mg
30.12 mg
Żelazo
0.52 mg
1.15 mg
Cynk
0.26 mg
0.57 mg
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Mangan
0.18 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów kiszonych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorach kiszonych

Lista alergenów dla pomidorów kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, czosnek, koper.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory kiszone

Cena przygotowania pomidorów kiszonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
pomidory koktajlowe
1000 g
5 garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Chrzan
80 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
32.50
Łączny koszt
26.62
Jak oceniasz przepis na pomidory kiszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób