Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
tarka, słoiki

Przepis na kiszona kapusta krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Obierz marchew ze skórki i zetrzyj na tarce.

Kapustę i marchew umieść w misce i dodaj sól.

Utrzyj warzywa z solą, aż puszczą sok.

Wyparz słoiki wrzątkiem.

Umieść kapustę w słoikach ubijając mocno drewnianą łyżką.

Pomiędzy warstwy kapusty włóż liść laurowy i ziele angielskie.

Zabezpiecz słoiki folią spożywczą i zakręć pokrywki.

Słoiki z kapustą odstaw na 10-12 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie słoiki odstaw w chłodne miejsce na około tydzień.

Po tym czasie kapusta jest gotowa do spożycia.

Kiszona kapusta podana na białym talerzyku.
Kiszona kapusta - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - kiszona kapusta

W skrócie
Kalorii w porcji
122 kcal
Wielkość
jednej porcji
425 g
Indeks glikemiczny
28

Wartości odżywcze kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Kiszona kapusta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera bardzo małą ilość kalorii i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Kapusta kiszona będzie bardzo dobrym dodatkiem do obiadu dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
28.76
122.25
Białko (g)
1.20
5.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
6.69
28.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.12
17.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
10.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
200.29
851.25
Witamina B6 (mg)
0.12
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
29.38
124.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
1.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Niacyna (mg)
0.41
1.73
Foliany (µg (mcg))
37.35
158.75
Beta karoten (µg (mcg))
1981.53
8421.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
30.00
127.50
Potas (mg)
205.29
872.50
Wapń (mg)
38.35
163.00
Fosfor (mg)
28.12
119.50
Magnez (mg)
12.00
51.00
Żelazo (mg)
0.43
1.83
Cynk (mg)
0.19
0.82
Miedź (mg)
0.03
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonej kapuście

Lista alergenów dla kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszona kapusta

Więcej informacji na temat kiszonej kapusty

Kiszona kapusta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do dań obiadowych. Kapustę wykorzystać można do zapiekania mięs i wędlin. Kapusta najczęściej jest składnikiem bigosu podawanego podczas świąt. Przepis na kiszoną kapustę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kapusty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, marchew, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak ukisić kapustę? Kapustę poszatkuj drobno. Obierz marchew ze skórki i zetrzyj na tarce. Kapustę i marchew umieść w misce i dodaj sól. Utrzyj warzywa z solą, aż puszczą sok. Wyparz słoiki wrzątkiem. Umieść kapustę w słoikach ubijając mocno drewnianą łyżką. Pomiędzy warstwy kapusty włóż liść laurowy i ziele angielskie. Zabezpiecz słoiki folią spożywczą i zakręć pokrywki. Słoiki z kapustą odstaw na 10-12 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoiki odstaw w chłodne miejsce na około tydzień. Po tym czasie kapusta jest gotowa do spożycia.

Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne. Kapusta biała dodana do rosołu dodaje mu delikatnej słodyczy i ciekawego aromatu. Kapusta poddana procesowi fermentacji mlekowej jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Kiszenie warzyw jest doskonałym pomysłem na zachowanie świeżości warzyw na dłużej. Procesowi kiszenia poddawać można większość warzyw i owoców.

Podsumowując smaczna kapusta jest najlepsza jako domowy dodatek do potraw. Sprawdzony przepis jest bardzo dobrym pomysłem na zachowanie warzywa na zimę. Kapustę do słoików można przygotować także z dodatkiem buraczków lub jabłka. Kapusta jest dobra do spożycia około 2 tygodnie od przygotowania. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonej kapusty

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1300 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 1300 g
Marchewka
400 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
7.50
Jak oceniasz przepis na kiszona kapusta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób