Przepis na kapustę kiszoną w słoikach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
tarka, miska, słoik 400 g, szatkownica

Kapustę oczyść z brudnych i uszkodzonych liście. Opłucz kapustę pod bieżącą wodą.

Poszatkuj kapustę na cienkie paseczki na szatkownicy. Przełóż do dużej miski.

Posyp kapustę solą (20 g soli na 1 kg kapusty, czyli około 40 g).

Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.

Kapustę wymieszaj dłońmi, dodatkowo ją ugniatając. Odstaw na godzinę by puściła sok.

Umyj i wyparz słoiki.

Kapustę nakładaj do słoików, dobrze dociskając, tak by usunąć powietrze spomiędzy warzyw. Do uciskania możesz użyć tłuczka lub drewnianej łyżki.

Napełnij słoiki do 3/4 wysokości, by nie kipiały.

Słoiki zakręć nie za mocno. Odstaw w ciemne miejsce najlepiej na tacy. Przez pierwsze 3 dni nie trzeba do nich zaglądać.

Jeśli jest bardzo ciepło i wieczko mocno się wybrzuszyło, to odkręć pokrywki i wypuść nadmiar gazów. Jeśli zaś mocno kipi, to odkręć i jeszcze raz ugnieć kapustę wyparzoną łyżką i zakręć słoiki.

Kapusta będzie lekko ukiszona już po 5-6 dniach. Spróbuj i zdecyduj czy chcesz, by była mocniej ukiszona. Jeśli nie to schowaj słoiki w lodówce.

Kapusta kiszona w słoikach ustawionych na blacie
Kapusta kiszona w słoikach
Koszt przygotowania dania
5.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
50 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Kapusta kiszona w słoikach - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście kiszonej w słoikach

Jeśli w Twojej kuchni nie może zabraknąć kapusty kiszonej, to dziś pokazujemy jak wykonać ją samodzielnie w słoiku. Wystarczy tylko tydzień by była już lekko kwaśna. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jak ukisić kapustę w słoiku to sprawdź nasz przepis na kapustę kiszoną w słoikach.

Nie ma nic lepszego i zdrowszego na polskim stole niż ta domowa, tradycyjna i najlepsza surówka.

Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszenia warzyw. Szczególnie polecany jest na zimę, gdy potrzeba wsparcia dla naszego organizmu.

Kapusta kiszona w słoikach pozwala przeprowadzić cały proces fermentacji nawet w najmniejszej kuchni. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz samodzielnie wykonać pyszną kapustę. Jeśli zastanawiasz się ile soli dodać do kapusty, to pamiętaj, by było to 20 g na 1 kg kapusty. Wtedy dobrze się ukisi i będzie na pewno smaczna.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka i wykorzystacie ten świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
25.28 kcal
50.56 kcal
Białko
1.24 g
2.48 g

Węglowodany w kapuście kiszonej w słoikach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.87 g
11.74 g
Węglowodany przyswajalne
3.40 g
6.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.47 g
4.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.10 g
0.21 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.12 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.09 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.05 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę kiszoną w słoikach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
43.69 µg (mcg)
87.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
34.48 mg
68.96 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.34 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Niacyna
0.26 mg
0.52 mg
Foliany
41.07 µg (mcg)
82.15 µg (mcg)
Beta karoten
426.40 µg (mcg)
852.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapustę kiszoną w słoikach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
745.28 mg
1490.56 mg
Potas
173.98 mg
347.96 mg
Wapń
39.37 mg
78.75 mg
Fosfor
25.93 mg
51.87 mg
Magnez
11.79 mg
23.59 mg
Żelazo
0.46 mg
0.92 mg
Cynk
0.18 mg
0.36 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej w słoikach 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście kiszonej w słoikach

Lista alergenów dla kapusty kiszonej w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę kiszoną w słoikach

Cena przygotowania kapusty kiszonej w słoikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sól
40 g
kamienna, jodowana
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
8.50
Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób