Kiszenie czerwonej kapusty
- Kapusta czerwona (1000 g)
Przepis na kiszenie czerwonej kapusty krok po kroku
Kapustę posiekaj na drobne kawałki.
Zasyp ją przyprawami i solą.
Mieszaj raz na jakiś i czekaj aż puści sok. Może to potrwać kilka godzin.
Kapustę z sokiem przełóż do suchych słoików i szczelnie zamknij.
Kapusta w słoikach po 14 dniach jest gotowa do spożycia.
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z marchewki
- Surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z kiszonej kapusty
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z selera
- Surówka colesław
- Surówka z marchewki i jabłka
- Sałatka z rzodkiewkami
- Surówka z kalarepy
- Surówka z buraków
- Surówka z selera naciowego
- Surówka z cukini
- Surówka z sałaty lodowej
- Surówka z białej kapusty coleslaw
- Surówka z kapusty białej
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z białej kapusty z majonezem
- Surówki
Więcej informacji na temat kiszenia czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu na zimę. Kapusta czerwona w połączeniu z przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak ukisić czerwoną kapustę? Przygotowanie jej jest proste. Na początku kapustę należy posiekać na drobne kawałki. Następnie zasypujemy ją przyprawami i solą. Jeśli chcemy, możemy wybrać specjalną sól do przetworów, dzięki czemu kapusta zachowa swój naturalny kształt. Dokładnie ją mieszamy i czekamy, aż puści sok. Może to potrwać nawet kilka godzin. Następnie przekładamy ją razem z sokiem do słoików, które są suche i szczelnie zamykamy. Słoiki powinny stać około 14 dni, dopiero wtedy kapusta jest gotowa do spożycia.
Przepis na kiszoną czerwoną kapustę nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty czerwonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to produkt o niskiej wartości kalorycznej, a ponadto jest bogactwem witaminy C, B, A, E i K. Kapusta zawiera również siarkę, która dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo znajdziemy w niej wapń, który odpowiada za układ kostny, magnez i potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Sok z kapusty wzmacnia nam odporność, a także pomaga przy leczeniu anemii. Jest również stosowany na wrzody żołądka i bóle reumatyczne. Związki zawarte w warzywie mają działanie antynowotworowe, co chronią nas przed rakiem jajników, piersi lub prostaty.
Najlepsze przetwory z czerwonej kapusty posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz pyszne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na surówkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w kiszeniu czerwonej kapusty
Lista alergenów dla kiszenia czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszenie czerwonej kapusty
Wartości odżywcze kiszenia czerwonej kapusty
Czerwona kapusta posiada wiele wartości odżywczych. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, a także nadaje się dla osób z chorobami wątroby.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.