Kiszenie czerwonej kapusty

Opublikowano: 28.11.2021 r., 18:25 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kiszenie kapusty czerwonej
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszona czerwona kapusta w słoikach idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych na zimę. Jest aromatyczna i doskonała w smaku. Gwarantuję, że zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 30 min
Kiszenie 5 min
155 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta czerwona (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
miska, słoik 500 ml

Przepis na kiszenie czerwonej kapusty krok po kroku

Kapustę posiekaj na drobne kawałki.

Zasyp ją przyprawami i solą.

Mieszaj raz na jakiś i czekaj aż puści sok. Może to potrwać kilka godzin.

Kapustę z sokiem przełóż do suchych słoików i szczelnie zamknij.

Kapusta w słoikach po 14 dniach jest gotowa do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kiszenie czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kiszenia czerwonej kapusty

Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu na zimę. Kapusta czerwona w połączeniu z przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak ukisić czerwoną kapustę? Przygotowanie jej jest proste. Na początku kapustę należy posiekać na drobne kawałki. Następnie zasypujemy ją przyprawami i solą. Jeśli chcemy, możemy wybrać specjalną sól do przetworów, dzięki czemu kapusta zachowa swój naturalny kształt. Dokładnie ją mieszamy i czekamy, aż puści sok. Może to potrwać nawet kilka godzin. Następnie przekładamy ją razem z sokiem do słoików, które są suche i szczelnie zamykamy. Słoiki powinny stać około 14 dni, dopiero wtedy kapusta jest gotowa do spożycia.

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty czerwonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to produkt o niskiej wartości kalorycznej, a ponadto jest bogactwem witaminy C, B, A, E i K. Kapusta zawiera również siarkę, która dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo znajdziemy w niej wapń, który odpowiada za układ kostny, magnez i potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Sok z kapusty wzmacnia nam odporność, a także pomaga przy leczeniu anemii. Jest również stosowany na wrzody żołądka i bóle reumatyczne. Związki zawarte w warzywie mają działanie antynowotworowe, co chronią nas przed rakiem jajników, piersi lub prostaty.

Najlepsze przetwory z czerwonej kapusty posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz pyszne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na surówkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w kiszeniu czerwonej kapusty

Lista alergenów dla kiszenia czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszenie czerwonej kapusty

Wartości odżywcze kiszenia czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Czerwona kapusta posiada wiele wartości odżywczych. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, a także nadaje się dla osób z chorobami wątroby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
31.00
155.00
Białko (g)
1.43
7.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.37
36.85
Węglowodany przyswajalne (g)
5.27
26.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
10.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.40
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
56.00
280.00
Witamina B6 (mg)
0.21
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
57.00
285.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Ryboflawina (mg)
0.07
0.35
Niacyna (mg)
0.42
2.10
Foliany (µg (mcg))
18.00
90.00
Beta karoten (µg (mcg))
670.00
3350.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
27.00
135.00
Potas (mg)
243.00
1215.00
Wapń (mg)
45.00
225.00
Fosfor (mg)
30.00
150.00
Magnez (mg)
16.00
80.00
Żelazo (mg)
0.80
4.00
Cynk (mg)
0.22
1.10
Miedź (mg)
0.02
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszenia czerwonej kapusty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszenia czerwonej kapusty

Koszt składników
5.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Koszt składników
5.00