Przepis na kiszony sok z buraka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik 5 l

Buraki obierz, pokrój w kostkę.

Ułóż je w dużym, szklanym słoiku, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi oraz kulkami ziela angielskiego.

Buraki zalej 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem soli. Woda musi przykryć całość.

Przykryj naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Buraki powinny być gotowe po 7 dniach. Na wierzch możesz położyć kromkę chleba razowego, by cały proces przebiegał sprawniej.

Po tym czasie zakwas odcedź i przelej do czystego słoika.

Kiszony sok z buraka podany w szklankach.
kiszony sok z buraka
Koszt przygotowania dania
5.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
87

Kiszony sok z buraka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiszonym soku z buraka

Kiszony sok z buraka jest świetną opcją dla wszystkich, którzy nie tylko dbają o zdrową dietę, ale również szukają ciekawej i smacznej propozycji na bazie warzyw.

Przepis na kiszony sok z buraka to wspaniały pomysł na zdrowy napój. Powstaje z niego najlepszy sok buraczany. To domowy przepis na prosty napój, który wspiera zdrowie. Ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Sok buraczany, choć bardzo zdrowy, jest pity niezwykle rzadko. Wiele osób obawia się jego smaku. Jednak w po ukiszeniu, buraki smakują nieco kwaskowo i naprawdę bardzo dobrze. Choć sok wydaje się dość nudny, wcale taki nie jest. Odrobina soku z cytryny przełamuje słodycz napoju i dodaje mu charakteru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszony sok z buraka, który będzie pyszny, dobry dla zdrowia i łatwy to ten przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepszy napój z buraka czerwonego. Warto wypijać go codziennie, ze względu na właściwości zdrowotne. Ma świetny smak, a także odpowiednią konsystencję. Dzięki dużej zawartości warzyw jest dobrym pomysłem na dodatek do posiłków, nawet dla osób na diecie. Charakteryzuje się pięknym kolorem, który przyciąga wzrok. Sok z czerwonego buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków, dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Wartości odżywcze kiszonego soku z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
45.27 kcal
90.54 kcal
Białko
1.72 g
3.44 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.15 mg

Węglowodany w kiszonym soku z buraka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.06 g
20.13 g
Węglowodany przyswajalne
7.37 g
14.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.70 g
5.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.18 g
0.35 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.17 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.19 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.13 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kiszony sok z buraka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.88 µg (mcg)
3.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.63 mg
11.25 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.08 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Niacyna
0.33 mg
0.67 mg
Foliany
102.45 µg (mcg)
204.89 µg (mcg)
Beta karoten
18.94 µg (mcg)
37.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiszony sok z buraka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1166.76 mg
2333.51 mg
Potas
318.57 mg
637.14 mg
Wapń
21.65 mg
43.30 mg
Fosfor
42.59 mg
85.17 mg
Magnez
22.45 mg
44.89 mg
Żelazo
0.82 mg
1.63 mg
Cynk
0.37 mg
0.74 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Mangan
0.37 mg
0.74 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonego soku z buraka 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonym soku z buraka

Lista alergenów dla kiszonego soku z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony sok z buraka

Cena przygotowania kiszonego soku z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Czosnek
35 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Sól
30 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koszt składników
7.00
Jak oceniasz przepis na kiszony sok z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób