Czosnek kiszony

Opublikowano: 09.12.2022 r., 21:37 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszony czosnek w słoiku
Czosnek kiszony
Kiszonki najczęściej kojarzą się z kapustą lub ogórkami. A warto spróbować innych kiszonych warzyw. Ostatnim moim odkryciem jest kiszony czosnek. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt jest zaskakujący.
Przygotowanie 30 min
365 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Czosnek 15 główek czosnku (750 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (1 g)
  • Papryczka Jalapeno (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
liść laurowy, gorczyca, koper
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 ml

Przepis na czosnek kiszony krok po kroku

Na dnie słoików ułóż korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę.

W słoikach dość ciasno ułóż podzielony na ząbki, obrany czosnek.

Zagotuj zalewę: 2 litry wody i 2 łyżki soli kamiennej.

Gorącą zalewą zalej czosnek.

Słoiki zakręć i odstaw na ok. 3-4 tygodnie, tyle czasu potrzeba aby czosnek był gotowy.

Jak oceniasz przepis na czosnek kiszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat czosnku kiszonego

Co roku przygotowuję na zimę przetwory do słoików, w tym dżemy, soki czy kiszone ogórki. Uwielbiam kiszonki. Tym razem przygotowałam przepis na czosnek kiszony. Domowy czosnek kiszony pierwszy raz jadłam u znajomych i bardzo mi posmakował. Postanowiłam, więc zrobić w tym roku smaczny kiszony czosnek, który potem wykorzystam do przygotowania świątecznych potraw.

W tym roku odgrzebałam stary przepis, pojechałam do warzywniaka, kupiłam dużo czosnku i wzięłam się za kiszenie. Efekt rewelacyjny, ale najważniejszą zasadą jest to, aby pamiętać o tym, żeby w porę czosnek pasteryzować zapobiegnie to czernieniu ząbków. Takie ząbki czosnku są dość ostre, pikantne, chrupiące i pyszne. Idealnie pasują do dań kuchni polskiej, ale i zagranicznej – proste smaki są najlepsze!

Czosnek kiszony nazywany jest "ząbkiem mocy", a to za sprawą wielu zdrowotnych właściwości.

Ogólnie kiszenie to zabieg, który podnosi wartości odżywcze w zasadzie każdego produktu. Ukiszony czosnek jest o wiele smaczniejszy niż surowy.

Dlaczego w ogóle warto jeść czosnek? Po pierwsze uważany jest za naturalny antybiotyk. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, ale również przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest również probiotykiem, czyli sprzyja naszej jelitowej florze bakteryjnej. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i reguluje poziom cholesterolu.

Czosnek ukiszony – w porównaniu do zwykłego, świeżego – ma bardzo dużo zalet: ma mniej intensywny zapach, ma łagodniejszy smak i jest zdecydowanie lżejszy dla żołądka, ma milszą konsystencję, a smakiem przypomina czosnek z kiszonych ogórków, jest tani, więc za jednym razem możemy zakisić nawet kilkanaście słoiczków.

Jak zrobić kiszony czosnek? Zaprezentuję dzisiaj swój pomysł na kiszony czosnek.

Na dnie słoika układamy korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę. W słoikach dość ciasno układamy podzielony na ząbki, obrany czosnek. Zagotowujemy składniki na zalewę, a następnie solanką zalewamy czosnek w słoikach. Słoiki zakręcamy bardzo szczelnie. Czosnek powinien się kisić ok. 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Później przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Teraz każdy wie, jak ukisić czosnek.

Alergeny w czosnku kiszonym

Lista alergenów dla Czosnku kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze czosnku kiszonego

na 100g gotowej potrawy

Czosnek jest bardzo zdrowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
121.92
365.76
Białko (g)
5.04
15.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.19
81.58
Węglowodany przyswajalne (g)
24.98
74.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
6.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.47
1.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.25
0.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
3.08
9.25
Witamina B6 (mg)
0.97
2.91
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
32.63
97.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.47
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Niacyna (mg)
0.64
1.92
Foliany (µg (mcg))
11.34
34.02
Beta karoten (µg (mcg))
31.97
95.90
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
55.31
165.92
Potas (mg)
352.74
1058.21
Wapń (mg)
144.31
432.94
Fosfor (mg)
121.99
365.98
Magnez (mg)
23.23
69.70
Żelazo (mg)
1.36
4.07
Cynk (mg)
0.98
2.93
Miedź (mg)
0.24
0.71
Mangan (mg)
1.27
3.81
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czosnku kiszonego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czosnku kiszonego

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
750 g
15 główek czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 15
45.00
Za 750 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
1 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 1 g
Papryczka Jalapeno
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
65.00