Przepis na czosnek kiszony krok po kroku
- Czosnek 750 g 15 główek czosnku
- Chrzan 100 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Koperek ogrodowy świeży 1 g
- Papryczka Jalapeno 50 g
Na dnie słoików ułóż korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę.
W słoikach dość ciasno ułóż podzielony na ząbki, obrany czosnek.
Zagotuj zalewę: 2 litry wody i 2 łyżki soli kamiennej.
Gorącą zalewą zalej czosnek.
Słoiki zakręć i odstaw na ok. 3-4 tygodnie, tyle czasu potrzeba aby czosnek był gotowy.
-
Kimchi
-
Kapuśniak
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Pierogi wigilijne
-
Zrazy z karkówki
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszone śledzie
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Czosnek kiszony - cechy przepisu
Więcej o Czosnku kiszonym
Co roku przygotowuję na zimę przetwory do słoików, w tym dżemy, soki czy kiszone ogórki. Uwielbiam kiszonki. Tym razem przygotowałam przepis na czosnek kiszony. Domowy czosnek kiszony pierwszy raz jadłam u znajomych i bardzo mi posmakował. Postanowiłam, więc zrobić w tym roku smaczny kiszony czosnek, który potem wykorzystam do przygotowania świątecznych potraw.
W tym roku odgrzebałam stary przepis, pojechałam do warzywniaka, kupiłam dużo czosnku i wzięłam się za kiszenie. Efekt rewelacyjny, ale najważniejszą zasadą jest to, aby pamiętać o tym, żeby w porę czosnek pasteryzować zapobiegnie to czernieniu ząbków. Takie ząbki czosnku są dość ostre, pikantne, chrupiące i pyszne. Idealnie pasują do dań kuchni polskiej, ale i zagranicznej – proste smaki są najlepsze!
Czosnek kiszony nazywany jest "ząbkiem mocy", a to za sprawą wielu zdrowotnych właściwości.
Ogólnie kiszenie to zabieg, który podnosi wartości odżywcze w zasadzie każdego produktu. Ukiszony czosnek jest o wiele smaczniejszy niż surowy.
Dlaczego w ogóle warto jeść czosnek? Po pierwsze uważany jest za naturalny antybiotyk. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, ale również przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest również probiotykiem, czyli sprzyja naszej jelitowej florze bakteryjnej. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i reguluje poziom cholesterolu.
Czosnek ukiszony – w porównaniu do zwykłego, świeżego – ma bardzo dużo zalet: ma mniej intensywny zapach, ma łagodniejszy smak i jest zdecydowanie lżejszy dla żołądka, ma milszą konsystencję, a smakiem przypomina czosnek z kiszonych ogórków, jest tani, więc za jednym razem możemy zakisić nawet kilkanaście słoiczków.
Jak zrobić kiszony czosnek? Zaprezentuję dzisiaj swój pomysł na kiszony czosnek.
Na dnie słoika układamy korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę. W słoikach dość ciasno układamy podzielony na ząbki, obrany czosnek. Zagotowujemy składniki na zalewę, a następnie solanką zalewamy czosnek w słoikach. Słoiki zakręcamy bardzo szczelnie. Czosnek powinien się kisić ok. 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Później przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Teraz każdy wie, jak ukisić czosnek.
Wartości odżywcze Czosnku kiszonego
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w czosnku kiszonym
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na czosnek kiszony
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na czosnek kiszony
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Czosnku kiszonym
Lista alergenów dla Czosnku kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca