Kiszone cytryny

Opublikowano: 16.10.2022 r., 23:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kiszone cytryny
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny, które idealnie smakują z wieloma potrawami i napojami. Koniecznie przekonaj się jak je przygotować i spróbuj ich smak.
Przygotowanie 30 min
26 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cytryna 15 sztuk (1500 g)
  • Sól 1 szklanka (250 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
  • Papryczka chili zielona świeża 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
słoik, lodówka

Przepis na kiszonych cytryn krok po kroku

Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

10 cytryn natnij na krzyż u góry i na dole.

Do każdego otworu dodaj łyżkę soli.

Ułóż cytryny w naczyniu, pozostałe cytryny wyciśnij.

Dodaj cynamon, pieprz i posiekaną papryczkę.

Zalej cytryny wodą i zakręć słoik.

Odstaw cytryny na 3 - 4 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na kiszonych cytryn
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kiszonych cytryn

Kiszone cytryny to niezwykle niecodzienny dodatek do wielu potraw, jeśli już poznasz mój przepis, przekonasz się, że mają szerokie zastosowanie.

Charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem.

Będzie to niesamowity i ciekawy dodatek do dań takich jak: gulasz, mięso, pieczenie czy sosy. W wielu kuchniach Świata używa się kiszone cytryny jako dodatek do dań mięsnych z ryżem. W naszych warunkach śmiało możesz dodać je do mięsa lub dusić z warzywami.

Świetnie sprawdzi się też ona jako dodatek do sosów i dipów. Warto postawić na dodatek charakterystycznych przypraw, do których należy cynamon, pieprz czy papryczka.

Zatem, jak zrobić kiszone cytryny? Poznaj mój sprawdzony przepis.

W pierwszej kolejności potrzebujesz takie składniki jak: sól, cytryna, cynamon, papryczka chilli.

W pierwszej kolejności cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. 10 cytryn natnij na krzyż u góry i na dole. Do każdego otworu dodaj łyżkę soli. Ułóż cytryny w naczyniu, pozostałe cytryny wyciśnij. Dodaj cynamon, pieprz i posiekaną papryczkę. Zalej cytryny wodą i zakręć słoik. Następnie odstaw cytryny na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie nasze najlepsze kiszone cytryny są gotowe.

Same cytryny mają wiele cennych właściwości, a dzięki kiszeniu są one spotęgowane. Między innymi wzmacniają odporność, poprzez wysoką zawartość witaminy C, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, są odpowiedzialne za zwalczanie stanów zapalnych szczególnie dróg oddechowych. Dlatego tak powszechnie wykorzystujemy je do walki z infekcjami. Są także dodawane do wielu produktów, które mają na celu oczyszczenie z toksyn, ponieważ woda z cytryną o poranku wspiera naturalną detoksykację. Co ważne dla naszego zdrowia cytrynom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Zawierają silny przeciwutleniacz — limonen. Skoro już znasz mój przepis na kiszone cytryny, koniecznie je przygotuj w swoim domu i przygotuj swoje domowe, kiszone cytryny.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do wielu dań, składnik ten nie tylko doda aromatu, ale też zaciekawi wszystkich przybyłych gości.

Skoro już wiesz, jak ukisić cytryny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kiszonych cytrynach

Lista alergenów dla kiszonych cytryn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszonych cytryn

Wartości odżywcze kiszonych cytryn

na 100g gotowej potrawy

Kiszone cytryny możesz wykorzystać do dań obiadowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
26.27
26.27
Białko (g)
1.01
1.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.26
8.26
Węglowodany przyswajalne (g)
5.78
5.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.49
2.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.08
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.03
4.03
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
55.94
55.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.14
0.14
Foliany (µg (mcg))
10.15
10.15
Beta karoten (µg (mcg))
38.90
38.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5231.13
5231.13
Potas (mg)
132.16
132.16
Wapń (mg)
27.92
27.92
Fosfor (mg)
15.59
15.59
Magnez (mg)
8.11
8.11
Żelazo (mg)
0.18
0.18
Cynk (mg)
0.08
0.08
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonych cytryn 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonych cytryn

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
1500 g
15 sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
10.83
Za 1500 g
Sól
250 g
1 szklanka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Papryczka chili zielona świeża
100 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Koszt składników
17.00