Kiszone rzodkiewki

Opublikowano: 20.07.2021 r., 11:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszone rzodkiewki podane w słoiczku stojącym na drewnianej desce do krojenia.
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Jest to dokonały pomysł na wykorzystanie rzodkiewek z ogrodu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
16 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Rzodkiewka (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir świeży, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kiszone rzodkiewki krok po kroku

Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i korzonki.

Słoiki umyj i wyparz.

W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką soli.

Na dnie słoików ułóż koper, obrany czosnek i kawałki imbiru, następnie ułóż ściśle rzodkiewki i przykryj je koprem.

Do słoików z rzodkiewkami wlej wrzącą zalewę, tak aby przykrywała całe rzodkiewki.

Słoiki od razu zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

Po tym czasie rzodkiewki możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na kiszone rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat kiszonych rzodkiewek

Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona słono-pikantna - jednak wszystko zależy od przypraw, których użyjesz do jej przygotowania. W dalszej części dowiesz się jak kisić rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki stanowią doskonały dodatek do wielu sałatek przygotowywanych w okresie zimnym, gdy nie mamy dostępu do świeżych rzodkiewek. Przepis na kiszone rzodkiewki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia kiszonych rzodkiewek potrzebujesz następujących produktów spożywczych: rzodkiewek, soli, świeżego imbiru, czosnku oraz kopru. Rzodkiewki najlepiej kupić na rynku lub użyć świeżych z ogródka. Rzodkiewki kupione w sklepie nie nadają się do ukiszenia. Poza rzodkiewkami pozostałe produkty spożywcze możemy kupić w większości sklepów w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić kiszone rzodkiewki? Do wyparzonych słoików włóż koper, czosnek, kawałki imbiru oraz wcześniej oczyszczone rzodkiewki. Następnie przygotuj zalewę z wody i soli. Wrzącą zalewą zalej słoiki, aby przykryć wszystkie rzodkiewki. Następnie słoiki zakręć i odstaw na kilka dni. Gdy rzodkiewki odbarwią się (będą miały kolor biały) to znaczy, że już się ukisiły. Tak przygotowane słoiczki przechowuj w chłodnym miejscu.

Rzodkiewki są warzywem o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy w nich spore ilości witamin i składników mineralnych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się. Rzodkiewki są również dobrym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.

Podsumowując kiszona rzodkiewka w słoikach to doskonała propozycja na dodatek do sałatek w okresie zimowym. W czasie zimy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego warto w okresie letnim przygotować przetwory, które świetnie sprawdzą się w tym czasie. Do przygotowania przepisu najlepiej użyć rzodkiewek z własnego ogródka lub kupionych na rynku.

Alergeny w kiszonych rzodkiewkach

Lista alergenów dla kiszonych rzodkiewek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszone rzodkiewki

Wartości odżywcze kiszonych rzodkiewek

na 100g gotowej potrawy

Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Rzodkiewki to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się. Rzodkiewki są również dobrym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
16.00
16.00
Białko (g)
0.68
0.68
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.40
3.40
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
1.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
1.60
Sacharoza (cukier) (g)
0.10
0.10
Glukoza (g)
1.05
1.05
Fruktoza (g)
0.71
0.71
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.80
14.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.25
0.25
Foliany (µg (mcg))
25.00
25.00
Beta karoten (µg (mcg))
4.00
4.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
39.00
39.00
Potas (mg)
233.00
233.00
Wapń (mg)
25.00
25.00
Fosfor (mg)
20.00
20.00
Magnez (mg)
10.00
10.00
Żelazo (mg)
0.34
0.34
Cynk (mg)
0.28
0.28
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonych rzodkiewek 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonych rzodkiewek

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
500 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 500 g
Koszt składników
15.00