Przepis na kiszone rzodkiewki krok po kroku
- Rzodkiewka 500 g
Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i korzonki.
Słoiki umyj i wyparz.
W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką soli.
Na dnie słoików ułóż koper, obrany czosnek i kawałki imbiru, następnie ułóż ściśle rzodkiewki i przykryj je koprem.
Do słoików z rzodkiewkami wlej wrzącą zalewę, tak aby przykrywała całe rzodkiewki.
Słoiki od razu zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po tym czasie rzodkiewki możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Często zadawane pytania
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Zrazy z karkówki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Kiszone rzodkiewki - cechy przepisu
Więcej o kiszonych rzodkiewkach
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona słono-pikantna - jednak wszystko zależy od przypraw, których użyjesz do jej przygotowania. W dalszej części dowiesz się jak kisić rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki stanowią doskonały dodatek do wielu sałatek przygotowywanych w okresie zimnym, gdy nie mamy dostępu do świeżych rzodkiewek. Przepis na kiszone rzodkiewki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do zrobienia kiszonych rzodkiewek potrzebujesz następujących produktów spożywczych: rzodkiewek, soli, świeżego imbiru, czosnku oraz kopru. Rzodkiewki najlepiej kupić na rynku lub użyć świeżych z ogródka. Rzodkiewki kupione w sklepie nie nadają się do ukiszenia. Poza rzodkiewkami pozostałe produkty spożywcze możemy kupić w większości sklepów w przystępnych cenach.
A więc jak zrobić kiszone rzodkiewki? Do wyparzonych słoików włóż koper, czosnek, kawałki imbiru oraz wcześniej oczyszczone rzodkiewki. Następnie przygotuj zalewę z wody i soli. Wrzącą zalewą zalej słoiki, aby przykryć wszystkie rzodkiewki. Następnie słoiki zakręć i odstaw na kilka dni. Gdy rzodkiewki odbarwią się (będą miały kolor biały) to znaczy, że już się ukisiły. Tak przygotowane słoiczki przechowuj w chłodnym miejscu.
Rzodkiewki są warzywem o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy w nich spore ilości witamin i składników mineralnych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierają je osoby odchudzające się. Rzodkiewki są również dobrym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.
Podsumowując kiszona rzodkiewka w słoikach to doskonała propozycja na dodatek do sałatek w okresie zimowym. W czasie zimy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, dlatego warto w okresie letnim przygotować przetwory, które świetnie sprawdzą się w tym czasie. Do przygotowania przepisu najlepiej użyć rzodkiewek z własnego ogródka lub kupionych na rynku.
Wartości odżywcze kiszonych rzodkiewek
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kiszonych rzodkiewkach
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kiszone rzodkiewki
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszone rzodkiewki
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszonych rzodkiewkach
Lista alergenów dla kiszonych rzodkiewek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszone rzodkiewki