Kebabczeta

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kebabczeta podana z frytkami i sosem.
Kebabczeta
Kebabczeta to doskonały pomysł na ciekawe danie na bazie mięsa mielonego. Idealnie sprawdzi się na grilla, ale również jako ciekawa przystawka na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 10 min
378 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula dymka (40 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Sos sojowy (5 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
grill, patyczki do szaszłyków

Przepis na kebabczetę krok po kroku

Posiekaj: cebulkę, czosnek, papryczkę chili, kolendrę. Dodaj do tego: sos sojowy, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz i wbij jajko do mięsa mielonego i dobrze wyrób.

Uformuj z masy podłużne kotleciki. Przygotuj patyczki na szaszłyki, najlepiej namocz je w wodzie przez około 1 h, dzięki temu mięso będzie łatwiej odchodzić od patyków.

Uformowane kotlety nabij na szpikulce. Schłodź przez ok.15 minut.

Gotowe kebabczety posmaruj olejem i grilluj ok.10-12 minut ciągle obracając.

Jak oceniasz przepis na kebabczetę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat kebabczety

Kebabczeta to doskonały pomysł na ciekawe danie na bazie mięsa mielonego. Idealnie sprawdzi się na grilla, ale również jako ciekawa przystawka na imprezy.

Przepis na kebabczetę to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Dowiesz się z niego, jak się robi szaszłyki mięsne z mięsa mielonego. Całość robi się z mięsa mielonego. Kebaby na patyku przypominają nieco szaszłyki, jednak ich przygotowanie jest nieco inne. To dlatego, że nie dodaje się do mięsa warzyw, a kebab formuje się z mięsa zmielonego, a nie pokrojonego na kawałki. Jeśli chcesz, możesz do masy mięsnej dodać ulubionych warzywa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kebabczetę, by powstało danie smaczne, a przy tym proste i odżywcze to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Kebabczeta bułgarska to jedna z tych potraw, obok których ciężko jest przejść. Całość tradycyjnie robi się z grilla, jednak możesz przygotować je również na patelni, czy w piekarniku. Wszystko zależy od posiadanego sprzętu oraz preferencji. Niewątpliwie najważniejsze w tym przepisie są przyprawy, to one sprawiają, że mięso smakuje tak wyjątkowo. Zwykle podaje się je z grilla, jednak można również przygotować na patelni grillowej. Jeśli nie wiesz czym przyprawić mięso, by było smaczne, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się naprawdę fantastycznym mięsem. W przepisie użyto mięsa wieprzowego, gdyż to najczęściej wybierany rodzaj mięsa w polskich kuchniach, jednak można zamienić je na inny. Sprawdzi się zarówno wołowina, jak i drób. Jeśli jesteś na diecie i dbasz o małą ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych sięgnij raczej po kurczaka lub indyka. To mięsa lekkie i dietetyczne. Jeśli brakuje Ci żelaza, idealnie sprawdzi się wołowina. W zależności od mięsa dobór przypraw może być różny, jednak te użyte w recepturze zwykle są bardzo uniwersalne. Niezwykle ważne jest użycie kminu rzymskiego, który całej potrawie nadaje wyjątkowego aromatu i smaku. Jeśli jednak nie lubisz tej przyprawy, możesz użyć gałki muszkatołowej, mielonej kolendry i ulubionych ziół, np. tymianku, oregano, czy bazylii.

Alergeny w kebabczecie

Lista alergenów dla kebabczety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kebabczety

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
240.95
378.29
Białko (g)
15.16
23.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
1.13
1.77
Węglowodany przyswajalne (g)
0.92
1.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
19.08
29.95
Tłuszcze nasycone (g)
8.54
13.40
Tłuszcze nienasycone (g)
10.54
16.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.10
14.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
2.25
Cholesterol (mg)
88.40
138.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(157g)
Witamina A (µg (mcg))
20.45
32.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.78
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.36
3.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.40
Witamina E (mg)
0.26
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.06
26.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.48
5.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.92
21.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.40
63.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
109.18
171.42
Potas (mg)
257.16
403.74
Wapń (mg)
26.03
40.87
Fosfor (mg)
149.86
235.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.82
26.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
2.90
Cynk (mg)
3.50
5.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kebabczety 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kebabczety

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula dymka
40 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sos sojowy
5 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 ml
Papryczka chili czerwona świeża
3 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 3 g
Koszt składników
51.50