Kebab ormiański

Opublikowano: 22.09.2022 r., 11:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kebab ormiański podany na tortilli z warzywami.
Kebab ormiański
Kebab ormiański to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny, aromatyczny i niezwykle ciekawy. Sprawdzi się na co dzień, jak i imprezy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
382 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bułka tarta (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek mielony, garam masala
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wykałaczki

Przepis na kebab ormiański krok po kroku

Mięso przełóż do miski i dodaj bułkę tartą.

Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.

Mięso przypraw: 1 łyżeczką majeranku i cząbru, 1/3 łyżeczki kminku i 1 łyżeczką garam masala. Całość dokładnie wymieszaj.

Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną.

Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Gotowe mięso możesz podawać w picie lub tortilli z ulubionymi warzywami.

Jak oceniasz przepis na kebab ormiański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat kebabu ormiańskiego

Kebab ormiański, inaczej zwany szisz kebab, to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczny, aromatyczny i niezwykle ciekawy. Sprawdzi się na co dzień, jak i imprezy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kebab ormiański, by był tradycyjny po prostu najlepszy, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Kebab podaje się zwykle zawinięty w cienki placek i z dodatkiem warzyw. Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i jedzenia. Tajemnica wyjątkowego smaku kebaba tkwi w jego dodatkach. Stanowią go mięso wieprzowe lub wołowe, w ilości jednego kilograma, które wraz z cebulą należy drobno zmielić.

Przepis na kebab ormiański to doskonały pomysł na wspaniały domowy posiłek na bazie mięsa wołowego. Oryginalny kebab ormiański przyrządzony jest do placków lawasz, które wypiekane są w specjalnych piecach. Kebaby te pieką się, puszczają soki oraz wyśmienicie pachną. Soczyste mięso kebaba skryte w oryginalnym ormiańskim placku jest wyjątkowo smaczne, gdyż doprawiane są ziołami i aromatycznymi przyprawami. Kuchnia ormiańska charakteryzuje się ogromnym wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. W tym daniu także można sięgnąć po wybrany przez siebie ulubiony kawałek, sprawdzi się jagnięcina, wołowina, wieprzowina, ale również drób, jeśli chce się przygotować je w wersji lżejszej i obniżonej zawartości tłuszczu.

Zwykle kebab kojarzony jest z płatami mięsa odkrajanymi i serwowanymi z frytkami lub w tortilli. Ten przepis nieco się od nich różni. Całość również zawija się w płat ciasta pszennego, jednak sam kebab nabity jest na patyczek. W placku oprócz mięsa zwykle goszczą również warzywa, zwykle marynowane, które wspaniale współgrają ze smakiem mięsa. W tym wypadku na kebab używa się mięsa mielonego, z którego formuje się małe wałeczki i nadziewa się je na patyk. Można kebab upiec lub usmażyć na patelnie. Jak najbardziej nadaje się on również na grilla. Wtedy najlepiej podawać go z grillowanymi warzywami, z którymi równie dobrze się komponuje.

Alergeny w kebabie ormiańskim

Lista alergenów dla Kebabu ormiańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kebabu ormiańskiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinny gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
237.64
382.59
Białko (g)
14.21
22.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
6.47
10.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.89
9.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
16.82
27.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.80
12.56
Tłuszcze nienasycone (g)
9.02
14.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.39
11.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
2.62
Cholesterol (mg)
55.81
89.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
1.55
2.50
Witamina B6 (mg)
0.32
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.91
Witamina C (mg)
1.69
2.72
Retinol (µg (mcg))
1.55
2.50
Tiamina (mg)
0.64
1.03
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Niacyna (mg)
3.85
6.19
Foliany (µg (mcg))
14.29
23.00
Beta karoten (µg (mcg))
5.58
8.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
95.10
153.11
Potas (mg)
258.79
416.65
Wapń (mg)
27.19
43.77
Fosfor (mg)
151.67
244.18
Magnez (mg)
19.28
31.04
Żelazo (mg)
1.05
1.69
Cynk (mg)
1.83
2.95
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kebabu ormiańskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kebabu ormiańskiego

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
45 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 45 g
Koszt składników
21.80