Jak zrobić kebab w domu?

Jak zrobić kebab w domu
Jak zrobić kebab w domu
ikona podziel się
Opublikowano: 11.03.2023 r., 2:31 | Autor: Oliwia Gawron

Masz ochotę na fast food? Koniecznie przygotuj domową wersję. Zatem jak zrobić kebab w Twoim domu?

  1. Gotowy gyros lub mięso z kurczaka podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  2. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Wybierz zielony ogórek, pomidor, cebulę.
  3. Przygotuj dowolny sos, najlepiej smakuje sos czosnkowy lub koperkowy.
  4. Podgrzej pitę lub place tortilli i posmaruj sosem.
  5. Dodaj dowolną sałatę, mięso i warzywa.
  6. Całość polej sosem i zawiń w rulon.

Jak zrobić kebab w domu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jesteś na diecie, ale masz ochotę na danie typu fast food? Nic straconego koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis na domowy kebab. Będziesz potrzebować tylko podstawowe, ogólnodostępne składniki takie jak: mięso do kebaba, warzywa, sałata, pita lub tortilla placek. Dodatkowo jogurt naturalny, czosnek lub koperek w zależności od tego, na jaki rodzaj sosu się zdecydujesz.

  1. Gotowy gyros lub mięso z kurczaka podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  2. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Wybierz zielony ogórek, pomidor, cebulę.
  3. Przygotuj dowolny sos, najlepiej smakuje sos czosnkowy lub koperkowy.
  4. Podgrzej pitę lub place tortilli i posmaruj sosem.
  5. Dodaj dowolną sałatę, mięso i warzywa.
  6. Całość polej sosem i zawiń w rulon.

Sam widzisz, jak w łatwy sposób przygotujesz domowego kebaba. Domowy fast food jest zdecydowanie lepszy i mniej kaloryczny niż kupny. Mój przepis możesz modyfikować w dowolny sposób dlatego, koniecznie poznaj mój przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszny, pożywny i sycący obiad z mięsem w połączeniu z warzywami? Nie wiesz, w jaki sposób włączyć do swojej diety czerwoną fasolę, która jest źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku i zacznij spożywać zdecydowanie więcej warzyw.

Zapiekana tortilla po meksykańsku to dobre rozwiązanie na obiad lub kolacje, możesz ją także przygotować wieczorem, zapakować i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Tortilla na drugi dzień jest tak samo smaczna, dlatego bardzo zachęcam.

Mój przepis jest z mięsem mielonym, które moim zdaniem idealne komponuje się z całą potrawą. Skoro mamy już mięso wystarczy, że krótko podsmażysz je na patelni z olejem rzepakowym w towarzystwie drobno pokrojonej cebuli i czosnku. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

W trakcie smażenia mięsa dodaj fasolę i kukurydzę. Pamiętaj aby fasolę wcześniej odcedzić i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Warto skorzystać tutaj z fasoli i kukurydzy z puszki, ułatwi nam to przygotowanie potrawy i zdecydowanie oszczędzi czasu.

Koniecznie postaw na wyraziste przyprawy do mięsa. Ja zawsze dodaję czerwoną słodką paprykę, chili, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Jeśli nie chcesz aby farsz był pikantny, pomiń papryczkę chili. Do farszu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Możesz dodać także pomidory z puszki lub odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.

Podsmażaj 10 minut, a następnie wyłóż farsz na placki tortilli.

Dodaj start na tarce ser i zawiń dokładnie tortille.

Zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ser się rozpuści i połączy wszystkie składniki. Skoro już wiesz, jak zrobić kebab w domu i znasz sposób na jego modyfikację, koniecznie przygotuj go w domu i przekonaj się, jak smaczne są domowe fast foody. Będzie to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto