Kawa po irlandzku
- Kawa, gotowy napar bez cukru (150 ml)
- Whisky (50 ml)
- Bita śmietana (25 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na kawę po irlandzku krok po kroku
Do szklanki nalej lekko podgrzaną whisky.
Dodaj cukier i wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
Wlej do szklanki kawę i wymieszaj.
Kawę udekoruj bitą śmietaną.
Więcej informacji na temat kawy po irlandzku
Kawa po irlandzku to coś dla prawdziwych miłośników nie tylko kawy, ale i alkoholu. Ten popularny napój łączy się z whisky, dzięki czemu ma niezwykle ciekawy aromat.
Przepis na kawę po irlandzku to dobra opcja dla kawoszy. Ta smaczna kawa z whisky doskonale sprawdzi się na wolne popołudnia. Ma wspaniały, choć mocny aromat. Kawa po irlandzku, którą możesz wypić w każdej dobrej kawiarni lub spróbować przygotować w zaciszu swojego domu. Dzięki dodatkowi whiskey słynna Irish Coffee rozgrzeje Cię nawet w najzimniejszy i nieprzyjemny dzień, a także pozwoli Ci się zrelaksować. Irish Coffee nie mogłoby istnieć bez porządnej, aromatycznej kawy. W tym przypadku ze średnio lub ciemno palonych ziaren o niskiej kwasowości, zaparzonej za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kawę po irlandzku, która będzie szybka, pyszna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Podobno kawa ta powstała zupełnie przez przypadek, kiedy to na skutek złych warunków atmosferycznych, pasażerowie samolotu lecącego z Irlandii do Kanady zmuszeni byli spędzić noc na lotnisku. Aby rozgrzać zmęczonych podróżnych podano im naprędce przygotowany delikatnie słodki napój kawowy z dodatkiem irlandzkiej whiskey zwieńczony bitą śmietaną, nazwany później kawą po irlandzku. Napój ten wywołał takie zadowolenie, że dziennikarz San Fransisco Chronicle zabrał ze sobą przepis do Stanów Zjednoczonych i przekazał dalej. Dzięki tej sytuacji Irish Coffee jest napojem, który możemy dzisiaj dostać niemalże w każdym miejscu na świecie. Istnieją również informację, które mogą wskazywać na to, że rozgrzewająca kawa z dodatkiem alkoholu, cukru i śmietany pijana była już podczas II wojny światowej. Głównie z powodu potrzeby zabicia smaku kiepskiej kawy. Choć na pozór zrobienie tradycyjnej Irish Coffee może wydawać się trochę skomplikowane, to bez problemu przyrządzisz ją we własnym domu! Wystarczy stosować się do wskazówek zawartych w przepisie i wybrać najlepszej jakości składniki, by móc zachwycić bliskich unikalnym smakiem i aromatem tego irlandzkiego przysmaku.
Alergeny w kawie po irlandzku
Lista alergenów dla Kawy po irlandzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- bita śmietana
Wartości odżywcze kawy po irlandzku
To opcja, która zawiera alkohol, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.