Kasza pęczak z warzywami

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza pęczak z warzywami podana w miseczce.
Kasza pęczak z warzywami
Kasza pęczak z warzywami to doskonała propozycja na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kaszę z warzywami.
Przygotowanie 30 min
366 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza jęczmienna pęczak (200 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Mrożone warzywa na patelnię (450 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kaszę pęczak z warzywami krok po kroku

Kaszę ugotuj w bulionie warzywnym do całkowitego wchłonięcia płynu.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa na patelnię i podsmaż przez około 8-9 minut.

Pod koniec smażenia dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz bazylii.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni.

Do warzyw na patelni dodaj ugotowaną kaszę, nasiona słonecznika, parmezan oraz natkę pietruszki.

Składniki dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na kaszę pęczak z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kaszy pęczaku z warzywami

Kasza pęczak z warzywami to doskonały pomysł na obiad bez mięsa dla całej rodziny. Tani i szybki w przygotowaniu posiłek możesz zabrać również jako lunch do pracy. Prosty przepis na kaszę pęczak z warzywami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kasza jęczmienna pęczak, bulion warzywny, warzywa na patelnię mrożone, olej rzepakowy, natka pietruszki, nasiona słonecznika, parmezan, sól, pieprz oraz bazylia.

A jak zrobić kaszę pęczak z warzywami? Kaszę ugotuj w bulionie warzywnym do całkowitego wchłonięcia płynu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa na patelnię i podsmaż przez około 8-9 minut. Pod koniec smażenia dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz bazylii. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni. Do warzyw na patelni dodaj ugotowaną kaszę, nasiona słonecznika, parmezan oraz natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kasza jęczmienna to doskonałe źródło wielu witamin z grupy B - szczególnie tych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza zawiera spore ilości witaminy B3, która uczestniczy w przemianach węglowodanów i bierze udział w produkcji krwinek czerwonych. Dodatkowo produkt ten dostarcza witaminy A, E i K oraz manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku czy miedzi. Kasza dostarcza również sporych ilości błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny, wegetariański obiad dla całej rodziny. Aby przygotować wersję wegańską pomiń wykorzystanie parmezanu w przepisie. Posiłek jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania kaszy pęczak z warzywami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na kaszę z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w kaszy pęczaku z warzywami

Lista alergenów dla kaszy pęczaku z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze kaszy pęczaku z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Kasza pęczak z warzywami to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad. Warzywa stanowią doskonale źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
122.28
366.83
Białko (g)
4.36
13.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
18.04
54.13
Węglowodany przyswajalne (g)
13.74
41.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.30
12.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.89
11.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
8.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
5.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.34
Cholesterol (mg)
2.16
6.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
94.32
282.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.45
10.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.38
19.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
3.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.48
55.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
870.51
2611.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
211.38
634.14
Potas (mg)
139.06
417.17
Wapń (mg)
56.23
168.69
Fosfor (mg)
93.15
279.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.72
92.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.89
Cynk (mg)
0.75
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy pęczaku z warzywami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy pęczaku z warzywami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
41.50