Kartoflanka

Opublikowano: 08.10.2022 r., 14:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kartoflanka
Kartoflanka
Kartoflanka to nic innego jak zupa ziemniaczana. Jeśli nigdy nie próbowałeś to najlepszy moment. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
94 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kartoflanka krok po kroku

Masło rozgrzej w garnku, wrzuć pokrojoną cebulę.

Warzywa umyj i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka, podsmaż 5 minut i wlej bulion.

Gotuj zupę do miękkości warzyw.

Na końcu dodaj śmietanę.

Jak oceniasz przepis na kartoflanka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kartoflanki

Kartoflanka to nic innego jak zupa ziemniaczana, która jest szybka i prosta w przygotowaniu. Będzie to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.

Dzisiaj pokażę jak zrobić kartoflankę, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.

Główny składnik to ziemniaki, wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Przygotuj mój prosty przepis i podaj rozgrzewające danie całej swojej rodzinie.

Dokładnie mój przepis na kartoflankę opisuję nieco niżej, przekonaj się jak ugotować kartoflankę i zobacz, jaka jest smaczna.

Alergeny w kartoflanką

Lista alergenów dla kartoflanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kartoflanki

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że ziemniaki charakteryzują się wysokim IG, nie będą odpowiednie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
37.79
94.48
Białko (g)
0.87
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.94
17.35
Węglowodany przyswajalne (g)
6.02
15.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
2.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.85
2.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
0.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.22
0.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.12
Cholesterol (mg)
2.31
5.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
42.94
107.36
Witamina B6 (mg)
0.11
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.03
17.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.23
Retinol (µg (mcg))
5.97
14.92
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.44
1.10
Foliany (µg (mcg))
7.73
19.33
Beta karoten (µg (mcg))
362.58
906.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
180.61
451.52
Potas (mg)
165.39
413.46
Wapń (mg)
9.19
22.97
Fosfor (mg)
23.60
59.01
Magnez (mg)
9.09
22.73
Żelazo (mg)
0.31
0.78
Cynk (mg)
0.14
0.35
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny kartoflanki 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartoflanki

Koszt składników
69.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Cebula
100 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
69.20