Kartoflanka
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (100 g)
Przepis na kartoflanka krok po kroku
Masło rozgrzej w garnku, wrzuć pokrojoną cebulę.
Warzywa umyj i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
Dodaj warzywa do garnka, podsmaż 5 minut i wlej bulion.
Gotuj zupę do miękkości warzyw.
Na końcu dodaj śmietanę.
Więcej informacji na temat kartoflanki
Kartoflanka to nic innego jak zupa ziemniaczana, która jest szybka i prosta w przygotowaniu. Będzie to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.
Dzisiaj pokażę jak zrobić kartoflankę, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.
Zupa będzie dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.
Główny składnik to ziemniaki, wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.
Przygotuj mój prosty przepis i podaj rozgrzewające danie całej swojej rodzinie.
Dokładnie mój przepis na kartoflankę opisuję nieco niżej, przekonaj się jak ugotować kartoflankę i zobacz, jaka jest smaczna.
Alergeny w kartoflanką
Lista alergenów dla kartoflanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kartoflanki
Pamiętaj, że ziemniaki charakteryzują się wysokim IG, nie będą odpowiednie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.