Karp w mleku

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp w mleku podany na niebieskim talerzyku.
Karp w mleku
Karp w mleku to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych dań. Ta potrawa jest smaczna, szybka i sprawdzi się idealnie nawet na święta.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
429 kcal
Kcal w porcji
318 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karp dzwonko (1000 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na karpia w mleku krok po kroku

Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki.

Do miski wlej mleko i włóż do środka kawałki ryby. Całość odstaw na 12 h do lodówki.

Rybę wyciągnij z mleka. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny

Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.

Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na karpia w mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat karpia w mleku

Karp w mleku to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników prostych, ale ciekawych dań. Ta potrawa jest smaczna, szybka i sprawdzi się idealnie nawet na święta.

Przepis na karpia w mleku to najlepsza opcja dla osób, którym zwykły smażony karp się już znudził. Można w taki sposób usmażyć dzwonki, całe filety, czy małe kawałki. To doskonały pomysł na pyszne danie, które można zjadać nie tylko od święta. Przygotowany w taki sposób jest po prostu najlepszy. Można wykorzystać go również jako smaczny dodatek do obiadu. Jest niezwykle pyszny, zwłaszcza podany z chrupiącą panierką. To dobry sposób również dla początkujących kucharzy. W tym przepisie filet jest smażony, jednak równie dobrze może być on pieczony. W opcji z piekarnika sprawdzi się zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawiera mniej tłuszczu i jest bardziej lekkostrawny. By go przygotować wystarczy tylko po panierowaniu ułożyć go na dnie naczynia i piec aż do zarumienienia. Wspaniale sprawdzą się filety, dzwonki, ale także tusze. Może stanowić osobną potrawę lub część głównego dania. Pasują do niego gotowane lub pieczone buraczki, które świetnie dopełnią smak całości. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w mleku, by był pyszny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Najważniejszym jego punktem jest marynowanie karpia w mleku. Ten moczony w mleku i cebuli jest po prostu najlepszy. Wigilia to czas, kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.

Alergeny w karpiu w mleku

Lista alergenów dla karpia w mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp dzwonko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze karpia w mleku

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(318g)
Energia (kcal)
135.08
429.55
Białko (g)
11.34
36.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(318g)
Węglowodany (g)
5.70
18.12
Węglowodany przyswajalne (g)
5.46
17.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(318g)
Tłuszcz (g)
7.10
22.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
5.93
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
16.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
11.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
5.50
Cholesterol (mg)
37.70
119.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(318g)
Witamina A (µg (mcg))
37.30
118.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.04
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
13.36
42.50
Witamina E (mg)
0.38
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.30
118.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.24
45.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.18
3.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(318g)
Sód (mg)
79.29
252.15
Potas (mg)
247.04
785.59
Wapń (mg)
80.52
256.06
Fosfor (mg)
266.36
847.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.15
70.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.87
Cynk (mg)
1.02
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w mleku 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia w mleku

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp dzwonko
1000 g
16.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
40.00
Za 1000 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
60.30