Jak filetujemy karpia?

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis jak filetować karpia i przygotuj tę rybę na obiad dla całej rodziny.

1. Umyj rybę i usuń łuski.

2. Odetnij głowę, a następnie natnij rybę wzdłuż brzucha i usuń wnętrzności.

3. Umyj rybę i odstaw do osuszenia.

4. Odetnij ogon i natnij rybę wzdłuż grzbietu.

5. Otrzymane filety pokrój na mniejsze części.

Zobacz pytania podobne do jak filetujemy karpia?

To może wydać Ci się interesujące

Jak filetujemy karpia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Koniecznie poznaj mój przepis na karpia i przekonaj się, jak filetujemy karpia oraz jak

przyrządzić go samemu w piekarniku w domu.

1. Umyj rybę i usuń łuski.

2. Odetnij głowę, a następnie natnij rybę wzdłuż brzucha i usuń wnętrzności.

3. Umyj rybę i odstaw do osuszenia.

4. Odetnij ogon i natnij rybę wzdłuż grzbietu. Możesz to zrobić nożem do filetowania, jeśli jednak takiego nie posiadasz w domu, użyj zwykłego nóża.

5. Otrzymane filety pokrój na mniejsze części.

Karp przygotowany w ten sposób jest zdecydowanie wystarczający, skoro już wiesz jak, się filetuje karpia, koniecznie wykorzystaj mój przepis. Dodatkowo przygotuj do niego sos cytrynowy, który idealnie pasuje nie tylko do karpia, ale i do wszystkich ryb.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na sos cytrynowy do dania z karpia, który idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb. Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy do ryby jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też to, jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lub obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić filety z karpia do smażenia. Przygotuj ten prosty sposób, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak smaczny jest pieczony czy smażony karp.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto