Kapusta na słodko

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta na słodko podana na patelni.
Kapusta na słodko
Kapusta na słodko to świetny letni dodatek do dań głównych. Jej najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta, która z odrobiną cukru smakuje po prostu fantastycznie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
387 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta biała (600 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Koperek (25 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę na słodko krok po kroku

Z kapusty oderwij pierwsze liście i odkrój stwardniałe części. Poszatkują ją dość grubo.

Do garnka nalej 2 szklanki wody i włóż kapustę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.

Do kapusty dodaj drobno posiekany koperek. I dobrze wymieszaj. Gotuj kolejne 10 minut.

Na patelni roztop kawałek masła i dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj zasmażkę do garnka.

Dopraw solą i pieprzem.

Całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kapustę na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat kapusty na słodko

Kapusta na słodko to świetny letni dodatek do dań głównych. Jej najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta, która z odrobiną cukru smakuje po prostu fantastycznie. Dzięki temu przepisowi stworzysz prostą kapustę, które wzbogaci każde danie.

Przepis na kapustę na słodko to doskonały pomysł na obiadową surówkę. Główne miejsce ma w niej młoda kapusta. Można tę potrawę przygotować w ekspresowym czasie. Świetnie poradzą sobie nawet ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To idealny wybór dla osób, które szukają świetnego pomysłu na ciekawą sałatkę do obiadu, a nie chcą spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dzięki temu przepisowi jest to jak najbardziej możliwe, a efekt na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę na słodko, która będzie pyszna i dobra na obiad, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsza kapusta na gorąco. To idealny pomysł na wykorzystanie kapusty, która w takiej formie smakuje po prostu wspaniale, tak, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego niepozornego warzywa, które zwykle pojawia się na stole tylko w formie gołąbków. Świetnie prezentuje się na talerzu i jest idealną propozycją na warzywną przekąskę. Z tej receptury powstaje pyszna, odpowiednio miękka i dobrze przyprawiona kapusta, która rozpływa się w ustach. To świetny dodatek do obiadu. Pasuje do wszystkich mięs i wzbogaca ich aromat. To wspaniały pomysł na bardzo warzywny dodatek, który świetnie smakuje. Kapusta jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale również zdrowa. Warto aby gościła w menu jak najczęściej. W tej formie dla wielu osób mogłaby się pojawiać nawet codziennie. To ze względu na naprawdę cudowny smak. Zasmażka do kapusty zasmażanej jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy odrobina masła i mąki, by stworzyć dodatek, który jeszcze bardziej podkręca smak tego dania. To najlepsza zasmażana kapusta, a ten przepis pokaże ci jak ugotować ją w swoim domu.

Alergeny w kapuście na słodko

Lista alergenów dla kapusty na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty na słodko

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, którą najlepiej połączyć ze źródłem białka i węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
109.09
387.27
Białko (g)
1.63
5.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
7.20
25.56
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
17.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.19
7.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
8.79
31.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
9.55
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
21.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.33
18.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
2.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.06
21.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
37.08
131.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.92
120.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.90
67.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.28
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Niacyna (mg)
0.44
1.55
Foliany (µg (mcg))
45.79
162.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
17.88
63.48
Potas (mg)
173.96
617.58
Wapń (mg)
42.40
150.53
Fosfor (mg)
28.46
101.05
Magnez (mg)
13.15
46.67
Żelazo (mg)
0.82
2.92
Cynk (mg)
0.22
0.77
Miedź (mg)
0.03
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty na słodko 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty na słodko

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
35.00