Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem

Opublikowano: 30.06.2023 r., 10:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem podana na półmisku ozdobiona rozmarynem.
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem to danie, które ma wielu zwolenników. Ciężko się dziwić! Jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
199 kcal
Kcal w porcji
231 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (750 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Kostka rosołowa - bulion drobiowy (10 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (10 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem krok po kroku

Kapustę odsącz i opłucz, pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojoną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, by zakryć warzywa.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty wraz z liściem laurowym, kostką rosołową i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.

Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj do niego łyżkę mąki i chwilę gotuj.

Do tak przygotowanej zasmażki dodaj ugotowaną kapustę.

Smaż ok. 10 min dopraw solą i pieprzem oraz kminkiem.

Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem to danie, które ma wielu zwolenników. Ciężko się dziwić! Jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta w przygotowaniu.

Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu. Kapusta jest produktem, który wiele osób lubi. Ze względu na jej kwaśny smak i dużą uniwersalnością. Kapusta kiszona to doskonały pomysł na pyszne dania kuchni polskiej. Kapusta ze względu na swój smak wspaniale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Przygotujesz z niej zarówno potrawy na obiad, jak i kolację. Kapusta pasuje idealnie zarówno do mięs, jak i jarskich dodatków na przykład grzybów. Kapusta jest też niezwykle zdrowym dodatkiem. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Wykazuje działanie przeciwzapalne w leczeniu chorób reumatologicznych i zmniejsza obrzęki. Dodatkowo jest bardzo pożywna, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Jest pomocna w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 15 kalorii Jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Jak widać, warto, więc dbać o jej dodatek w menu. W sklepie bez problemu znajdziesz się kapustę kiszoną zarówno w dużym opakowaniu, jak i mniejszym. Wykorzystają ją i jej dobroczynne właściwości łącząc ją z podpieczonym boczkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażaną kapustę, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z boczkiem wędzonym. To opcja, która nadaje całości wyjątkowego smaku i aromatu. Najlepiej wzbogacić ją również cebulką. Taki dodatek zwiększa słodycz w daniu.

Alergeny w kapuście kiszonej zasmażanej z boczkiem

Lista alergenów dla kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy
    • Mąka pszenna typ 550
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka rosołowa - bulion drobiowy

W przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(231g)
Energia (kcal)
86.19
199.10
Białko (g)
4.67
10.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(231g)
Węglowodany (g)
5.17
11.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.42
5.59
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(231g)
Tłuszcz (g)
5.34
12.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
4.15
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
8.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(231g)
Sód (mg)
975.66
2253.77
Potas (mg)
208.72
482.15
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.32
63.12
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
3.16
Brak danych dla: kostka rosołowa - bulion drobiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
750 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kostka rosołowa - bulion drobiowy
10 g
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 10 g
Mąka pszenna typ 550
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
24.50