Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem
- Kapusta kiszona (750 g)
- Marchewka (45 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Kostka rosołowa - bulion drobiowy (10 g)
- Mąka pszenna typ 550 (10 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem krok po kroku
Kapustę odsącz i opłucz, pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojoną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, by zakryć warzywa.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty wraz z liściem laurowym, kostką rosołową i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj do niego łyżkę mąki i chwilę gotuj.
Do tak przygotowanej zasmażki dodaj ugotowaną kapustę.
Smaż ok. 10 min dopraw solą i pieprzem oraz kminkiem.
Więcej informacji na temat kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem to danie, które ma wielu zwolenników. Ciężko się dziwić! Jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta w przygotowaniu.
Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu. Kapusta jest produktem, który wiele osób lubi. Ze względu na jej kwaśny smak i dużą uniwersalnością. Kapusta kiszona to doskonały pomysł na pyszne dania kuchni polskiej. Kapusta ze względu na swój smak wspaniale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Przygotujesz z niej zarówno potrawy na obiad, jak i kolację. Kapusta pasuje idealnie zarówno do mięs, jak i jarskich dodatków na przykład grzybów. Kapusta jest też niezwykle zdrowym dodatkiem. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Wykazuje działanie przeciwzapalne w leczeniu chorób reumatologicznych i zmniejsza obrzęki. Dodatkowo jest bardzo pożywna, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Jest pomocna w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, pozytywnie wpływa na stan skóry i zapobiega anemii. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 15 kalorii Jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Jak widać, warto, więc dbać o jej dodatek w menu. W sklepie bez problemu znajdziesz się kapustę kiszoną zarówno w dużym opakowaniu, jak i mniejszym. Wykorzystają ją i jej dobroczynne właściwości łącząc ją z podpieczonym boczkiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażaną kapustę, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się z boczkiem wędzonym. To opcja, która nadaje całości wyjątkowego smaku i aromatu. Najlepiej wzbogacić ją również cebulką. Taki dodatek zwiększa słodycz w daniu.
Alergeny w kapuście kiszonej zasmażanej z boczkiem
Lista alergenów dla kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
- Mąka pszenna typ 550
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa - bulion drobiowy
W przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze kapusty kiszonej zasmażanej z boczkiem
Ta opcja zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(231g)
Węglowodany
(231g)
Tłuszcze
(231g)
Składniki mineralne
(231g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.