Kanelbullar

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanelbullar na brązowym talerzu
Kanelbullar
Kanelbullar to tradycyjne szwedzkie słodkie bułeczki. Drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem polecają się do kawy. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
440 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 810 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cynamon (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kardamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kanelbullar krok po kroku

Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj 2 jajka i zaczyn drożdżowy oraz kardamon, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ubij ciepłe masło z cukrem pudrem, dodaj do masy cynamon.

Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Posmaruj placek ubitym z cynamonem masłem i zwiń w rulon.

Pokrój ciasto na kawałki o szerokości 2-3 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki i przyciśnij lekko ręką.

Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch bułek.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Bułeczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Jak oceniasz przepis na kanelbullar
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat kanelbullar

Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaków lub pięknych warkoczy. Przepis na drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, cynamon, mleko, jajko, kardamon.

Jak zrobić kanelbullar? Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj jajka i zaczyn drożdżowy oraz kardamon, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ubij ciepłe masło z cukrem pudrem, dodaj do masy cynamon. Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Posmaruj placek ubitym z cynamonem masłem i zwiń w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o szerokości 2-3 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch bułek. Piecz w nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Bułeczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Mąka pszenna używana do wyrabiana ciast zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.

Przyprawy korzenne takie jak cynamon czy kardamon, mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.

Podsumowując pyszne słodkie bułeczki są doskonałym pomysłem na deser. Przygotowanie bułeczek nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej smakują podane na ciepło z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Bułeczki możesz podać także na słodkie drugie śniadanie. Po upieczeniu przechowuj je pod przykryciem, aby szybko nie wyschły.

Alergeny w kanelbullar

Lista alergenów dla kanelbullar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kanelbullar

na 100g gotowej potrawy

Kanelbullar to słodki wypiek zawierający sporą ilość kalorii i dodanego cukru. Jest on jednak lepszą alternatywą niż sklepowe wypieki zawierające dodatki do żywności i konserwanty oraz sztuczne barwniki. Bułeczek tego typu unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
326.43
440.68
Białko (g)
7.70
10.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
43.87
59.22
Węglowodany przyswajalne (g)
42.49
57.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
14.15
19.10
Tłuszcze nasycone (g)
9.49
12.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
6.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Tiamina (mg)
0.41
0.56
Ryboflawina (mg)
0.28
0.38
Niacyna (mg)
2.79
3.76
Foliany (µg (mcg))
81.18
109.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
27.68
37.36
Potas (mg)
119.81
161.75
Wapń (mg)
61.55
83.10
Fosfor (mg)
101.14
136.54
Magnez (mg)
19.30
26.05
Żelazo (mg)
2.50
3.37
Cynk (mg)
0.95
1.29
Miedź (mg)
0.09
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kanelbullar 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kanelbullar

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cynamon
30 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 30 g
Koszt składników
22.60