Kanelbullar
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cynamon (30 g)
Przepis na kanelbullar krok po kroku
Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj 2 jajka i zaczyn drożdżowy oraz kardamon, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie ubij ciepłe masło z cukrem pudrem, dodaj do masy cynamon.
Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Posmaruj placek ubitym z cynamonem masłem i zwiń w rulon.
Pokrój ciasto na kawałki o szerokości 2-3 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki i przyciśnij lekko ręką.
Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch bułek.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Bułeczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat kanelbullar
Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaków lub pięknych warkoczy. Przepis na drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, cynamon, mleko, jajko, kardamon.
Jak zrobić kanelbullar? Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj jajka i zaczyn drożdżowy oraz kardamon, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ubij ciepłe masło z cukrem pudrem, dodaj do masy cynamon. Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicy i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Posmaruj placek ubitym z cynamonem masłem i zwiń w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o szerokości 2-3 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch bułek. Piecz w nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Bułeczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Mąka pszenna używana do wyrabiana ciast zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.
Przyprawy korzenne takie jak cynamon czy kardamon, mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.
Podsumowując pyszne słodkie bułeczki są doskonałym pomysłem na deser. Przygotowanie bułeczek nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej smakują podane na ciepło z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Bułeczki możesz podać także na słodkie drugie śniadanie. Po upieczeniu przechowuj je pod przykryciem, aby szybko nie wyschły.
Alergeny w kanelbullar
Lista alergenów dla kanelbullar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kanelbullar
Kanelbullar to słodki wypiek zawierający sporą ilość kalorii i dodanego cukru. Jest on jednak lepszą alternatywą niż sklepowe wypieki zawierające dodatki do żywności i konserwanty oraz sztuczne barwniki. Bułeczek tego typu unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.