Jalebi
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Kasza manna (20 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Soda oczyszczona - płaska łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - do ciasta oraz smażenia (1020 ml)
- Cukier (150 g)
Przepis na jalebi krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej kaszę manną oraz dwie łyżki oleju rzepakowego.
Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do miski dodaj jogurt naturalny oraz sodę, wymieszaj.
Do masy dodaj pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
Ciasto odstaw na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj syrop: szafran wymieszaj z łyżką wody.
W rondelku doprowadź do wrzenia szklankę wody z dodatkiem cukru i całość wymieszaj.
Następnie do rondelka dodaj szafran z wodą i gotuj przez około 15 minut.
Ciasto przelej do butelki z dozownikiem.
W głębokim garnku rozgrzej olej.
Na gorący olej wlej ciasto cienkim strumieniem, tworząc spirale. Gdy ciastka zarumienił się z jednej strony, przewróć się na drugą stronę.
Po usmażeniu ciastka wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Ciastka zanurz w syropie cukrowym i odłóż na talerz.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat jalebi
Jalebi to azjatycka słodka przekąska, która kształtem przypomina precelki. Stanowi doskonały pomysł na pyszne i słodkie przekąski dla dzieci i dorosłych. Najlepsze indyjskie jalebi doskonale smakują dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Przepis na jalebi jest dość trudny do przygotowania, dlatego warto posiadać doświadczenia kulinarne. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kasza manna, jogurt naturalny, soda oczyszczona, olej rzepakowy, cukier oraz szafran. Niektóre z produktów mogą być trudno dostępne w sklepach spożywczych.
Jak zrobić jalebi? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej kaszę manną oraz dwie łyżki oleju rzepakowego. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie do miski dodaj jogurt naturalny oraz sodę, wymieszaj. Do masy dodaj pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto odstaw na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj syrop: szafran wymieszaj z łyżką wody. W rondelku doprowadź do wrzenia szklankę wody z dodatkiem cukru i całość wymieszaj. Następnie do rondelka dodaj szafran z wodą i gotuj przez około 15 minut. Ciasto przelej do butelki z dozownikiem. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na gorący olej wlej ciasto cienkim strumieniem, tworząc spirale. Gdy ciastka zarumienił się z jednej strony, przewróć się na drugą stronę. Po usmażeniu ciastka wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ciastka zanurz w syropie cukrowym i odłóż na talerz.
Jogurt naturalny wykorzystany do przygotowania Jalebi stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi on źródło białka, wapnia, fosforu, sodu, potasu, witaminy A, witaminy D oraz niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne jalebi stanowi doskonały pomysł na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Jalebi jest dobre do spożycia do 3 dni od momentu ich przygotowania. Warto odsączyć nadmiar tłuszczu za smażenia, aby jalebi dłużej było chrupiące.
Alergeny w jalebi
Lista alergenów dla jalebi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze jalebi
Jalebi to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Deser smażony jest na głębokim oleju, jest dość kaloryczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.