Przepis na jalebi krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
szafran
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, sitko, rondelek, ręcznik papierowy

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej kaszę manną oraz dwie łyżki oleju rzepakowego.

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do miski dodaj jogurt naturalny oraz sodę, wymieszaj.

Do masy dodaj pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Ciasto odstaw na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie przygotuj syrop: szafran wymieszaj z łyżką wody.

W rondelku doprowadź do wrzenia szklankę wody z dodatkiem cukru i całość wymieszaj.

Następnie do rondelka dodaj szafran z wodą i gotuj przez około 15 minut.

Ciasto przelej do butelki z dozownikiem.

W głębokim garnku rozgrzej olej.

Na gorący olej wlej ciasto cienkim strumieniem, tworząc spirale. Gdy ciastka zarumienił się z jednej strony, przewróć się na drugą stronę.

Po usmażeniu ciastka wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Ciastka zanurz w syropie cukrowym i odłóż na talerz.

Jalebi podane na białym talerzyku.
Jalebi
Koszt przygotowania dania
9.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
344 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Jalebi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jalebi

Jalebi to azjatycka słodka przekąska, która kształtem przypomina precelki. Stanowi doskonały pomysł na pyszne i słodkie przekąski dla dzieci i dorosłych. Najlepsze indyjskie jalebi doskonale smakują dodatkiem kawy, herbaty, a także kakao. Przepis na jalebi jest dość trudny do przygotowania, dlatego warto posiadać doświadczenia kulinarne. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kasza manna, jogurt naturalny, soda oczyszczona, olej rzepakowy, cukier oraz szafran. Niektóre z produktów mogą być trudno dostępne w sklepach spożywczych.

Jak zrobić jalebi? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej kaszę manną oraz dwie łyżki oleju rzepakowego. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie do miski dodaj jogurt naturalny oraz sodę, wymieszaj. Do masy dodaj pół szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto odstaw na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj syrop: szafran wymieszaj z łyżką wody. W rondelku doprowadź do wrzenia szklankę wody z dodatkiem cukru i całość wymieszaj. Następnie do rondelka dodaj szafran z wodą i gotuj przez około 15 minut. Ciasto przelej do butelki z dozownikiem. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na gorący olej wlej ciasto cienkim strumieniem, tworząc spirale. Gdy ciastka zarumienił się z jednej strony, przewróć się na drugą stronę. Po usmażeniu ciastka wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ciastka zanurz w syropie cukrowym i odłóż na talerz.

Jogurt naturalny wykorzystany do przygotowania Jalebi stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi on źródło białka, wapnia, fosforu, sodu, potasu, witaminy A, witaminy D oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne jalebi stanowi doskonały pomysł na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Jalebi jest dobre do spożycia do 3 dni od momentu ich przygotowania. Warto odsączyć nadmiar tłuszczu za smażenia, aby jalebi dłużej było chrupiące.

Wartości odżywcze jalebi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
688.05 kcal
344.03 kcal
Białko
2.15 g
1.07 g

Węglowodany w jalebi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
18.69 g
9.35 g
Węglowodany przyswajalne
18.64 g
9.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
67.35 g
33.68 g
Tłuszcze nasycone
5.06 g
2.53 g
Tłuszcze nienasycone
62.21 g
31.11 g
Cholesterol
1.30 mg
0.65 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jalebi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
34.64 mg
17.32 mg
Potas
15.13 mg
7.56 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
22.96 mg
11.48 mg
Żelazo
0.57 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jalebi 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jalebi

Lista alergenów dla jalebi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania jalebi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kasza manna
20 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Soda oczyszczona
5 g
płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
1020 ml
do ciasta oraz smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
7.14
Za 1020 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
25.10
Jak oceniasz przepis na jalebi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób