Jajka z kawiorem

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka z kawiorem podane na białym talerzu.
Jajka z kawiorem
Jajka z kawiorem to doskonała propozycja na wykwintną przystawkę lub przekąskę na imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na jajka faszerowane.
Przygotowanie 25 min
140 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Kawior czarny 2 łyżki stołowe (40 g)
  • Majonez 2 łyżki stołowe (50 g)
  • Musztarda sarepska 1 łyżka stołowa (20 g)
  • Kiełki rzodkiewki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka, półmisek

Przepis na jajka z kawiorem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na połówki.

Połówki jajek ułóż na półmisku.

W miseczce wymieszaj kawior czarny, majonez oraz musztardę. W razie potrzeby składniki dopraw do smaku solą oraz pieprzem

Na każdą połówkę jajka nałóż odrobinę farszu z kawiorem i udekoruj kiełkami rzodkiewki.

Gotowe jajka z kawiorem podawaj w formie przystawki.

Jak oceniasz przepis na jajka z kawiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat jajek z kawiorem

Jajka z kawiorem świetnie sprawdzą się jako przystawkę lub przekąska na imprezę. Jajka z czarnym kawiorem i majonezem warto przygotować również jako potrawę na święta Wielkanocne. Prosty przepis na jajka z kawiorem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, kawior czarny, majonez, musztarda sarepska, kiełki rzodkiewki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić jajka z kawiorem? Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź je, obierz i przekrój na połówki. Połówki jajek ułóż na półmisku. W miseczce wymieszaj kawior czarny, majonez oraz musztardę. W razie potrzeby składniki dopraw do smaku solą oraz pieprzem Na każdą połówkę jajka nałóż odrobinę farszu z kawiorem i udekoruj kiełkami rzodkiewki. Gotowe jajka z kawiorem podawaj w formie przystawki.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować pyszne jajka z kawiorem czarnym. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska, którą warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w jajkach z kawiorem

Lista alergenów dla jajek z kawiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • kawior czarny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze jajek z kawiorem

na 100g gotowej potrawy

Jajka z kawiorem to doskonała propozycja na przystawkę. Jajka stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
200.55
140.39
Białko (g)
11.44
8.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
1.36
0.95
Węglowodany przyswajalne (g)
0.95
0.66
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.13
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
16.47
11.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
3.42
Tłuszcze nienasycone (g)
11.58
8.11
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
3.35
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.80
4.76
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
315.70
220.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
138.55
96.99
Witamina B6 (mg)
0.17
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
2.34
1.64
Witamina C (mg)
1.86
1.30
Witamina D (µg (mcg))
1.67
1.17
Witamina E (mg)
1.26
0.88
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
137.00
95.90
Tiamina (mg)
0.06
0.04
Ryboflawina (mg)
0.39
0.27
Niacyna (mg)
0.27
0.19
Foliany (µg (mcg))
44.15
30.90
Beta karoten (µg (mcg))
26.91
18.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
342.11
239.47
Potas (mg)
126.30
88.41
Wapń (mg)
69.51
48.66
Fosfor (mg)
183.36
128.35
Magnez (mg)
38.91
27.24
Żelazo (mg)
2.39
1.67
Cynk (mg)
1.07
0.75
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek z kawiorem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek z kawiorem

Koszt składników
126.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kawior czarny
40 g
2 łyżki stołowe
110.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
44.00
Za 40 g
Majonez
50 g
2 łyżki stołowe
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda sarepska
20 g
1 łyżka stołowa
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Kiełki rzodkiewki
30 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
126.00