Jajka na bekonie
- Boczek surowy - 4 plastry (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Chleb żytni razowy - 2 kromki (60 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jajka na bekonie krok po kroku
Patelnię rozgrzej i dodaj boczek.
Gdy boczek delikatnie się zarumieni, wbij na niego jajka i smaż na niewielkim ogniu.
Dodaj odrobinę soli i pieprzu, smaż jajka, aż do ścięcia białek.
Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajek na bekonie
Jajka na bekonie to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Moja dzisiejsza propozycja będzie prostszą wersją angielskiego śniadania, które będzie tak samo pożywne i treściwe jak to z dodatkiem fasoli.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na jajka na bekonie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, boczek surowy i tak naprawdę to wszystko, ale śmiało możesz dodać odrobinę pieczywa z masłem.
Dodatkowo możesz zdecydować się na odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na smaczne śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka sadzone na śniadanie.
Wystarczy, że boczek usmażysz na rozgrzanej patelni, możesz wcześniej dać odrobinę oleju, ale nie musisz. Boczek wytopi się i będziesz mógł na nim usmażyć jajka.
Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, gdy boczek się zarumieni i zrobi się chrupiący, wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu ścięcia się białek.
Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.
Skoro już wiesz, jak zrobić jajka na bekonie postaw na mój prosty przepis i przygotuj je w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja na śniadanie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w jajkach na bekonie
Lista alergenów dla jajek na bekonie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajek na bekonie
Jeśli podasz jajka na bekonie bez dodatku pieczywa, to będzie idealny pomysł na śniadanie ketogeniczne.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
-
boczek,
jajka,
chleb,
chleb razowy,
chleb żytni,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.