Przepis na jajecznicę z cebulą krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt.
  • Cebula 50 g 0,5 sztuki
  • Masło 10 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Do cebuli wbij jajka, posyp solą i pieprzem i smaż mieszając, aż jajka się zetną.

Jajecznica z cebulą na białym talerzu, obok którego leży widelec i świeża cebula.
jajecznica z cebulą
Koszt przygotowania dania
2.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Jajecznica z cebulą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy z cebulą

Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je ograniczać do zera lub kilku jajek na tydzień. Jajka, szczególnie żółtko, zawiera znaczną ilość cholesterolu. To może niekorzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Szczególnie uważać na takie dania powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie. Dodatkowo jajka na maśle lub też z tłustym mięsem, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, będą nasilać niekorzystne działanie. Dlatego należy zachować umiar, mimo że dzięki szybkości wykonania jajecznicę uważa się za świetny pomysł na różne posiłki, a szczególnie na śniadanie. Jajecznica z cebulą może także niekorzystnie wpływać na osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Jajka same w sobie zawierają tłuszcz, a dodatkowo, przepis na tradycyjną jajecznicę z cebulą, zawiera też masło. Tłuste dania u wielu osób mogą nasilać objawy związane z układem pokarmowym, bo są ciężkostrawne, co też sprawia, że taka kolacja nie będzie najlepszym pomysłem. Dodatkowo cebula ma działanie wzdymające, więc też może wpłynąć niekorzystnie. To jak zrobić jajecznicę z cebulą znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze jajecznicy z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
146.47 kcal
263.65 kcal
Białko
8.50 g
15.30 g

Węglowodany w jajecznicy z cebulą

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
3.22 g
5.79 g
Węglowodany przyswajalne
2.72 g
4.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
10.95 g
19.72 g
Tłuszcze nasycone
5.79 g
10.42 g
Tłuszcze nienasycone
5.17 g
9.30 g
Tłuszcze jednonasycone
3.75 g
6.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
2.55 g

Witaminy w przepisie na jajecznicę z cebulą

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina E
0.82 mg
1.48 mg
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.55 mg
Niacyna
0.09 mg
0.16 mg
Foliany
36.18 µg (mcg)
65.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z cebulą

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
93.71 mg
168.67 mg
Potas
133.65 mg
240.56 mg
Wapń
44.41 mg
79.94 mg
Fosfor
138.06 mg
248.51 mg
Magnez
10.82 mg
19.48 mg
Żelazo
1.20 mg
2.15 mg
Cynk
0.89 mg
1.60 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z cebulą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z cebulą

Lista alergenów dla jajecznicy z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
0,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
14.00
Łączny koszt
2.40
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób