Jajecznica z cebulą

Opublikowano: 31.07.2021 r., 8:58 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z cebulą na białym talerzu, obok którego leży widelec i świeża cebula.
Jajecznica z cebulą
Klasyczną wersją jajecznicy jest jajecznica z cebulą, która jest smażona na maśle, co nadaje jej wyjątkowego smaku i maślanego aromatu. Zrobisz ją w zaledwie kilka minut.
Przygotowanie 10 min
263 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula - 0,5 sztuki (50 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na jajecznicę z cebulą krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.

Do cebuli wbij jajka, posyp solą i pieprzem i smaż mieszając, aż jajka się zetną.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z cebulą

Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je ograniczać do zera lub kilku jajek na tydzień. Jajka, szczególnie żółtko, zawiera znaczną ilość cholesterolu. To może niekorzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Szczególnie uważać na takie dania powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie. Dodatkowo jajka na maśle lub też z tłustym mięsem, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, będą nasilać niekorzystne działanie. Dlatego należy zachować umiar, mimo że dzięki szybkości wykonania jajecznicę uważa się za świetny pomysł na różne posiłki, a szczególnie na śniadanie. Jajecznica z cebulą może także niekorzystnie wpływać na osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Jajka same w sobie zawierają tłuszcz, a dodatkowo, przepis na tradycyjną jajecznicę z cebulą, zawiera też masło. Tłuste dania u wielu osób mogą nasilać objawy związane z układem pokarmowym, bo są ciężkostrawne, co też sprawia, że taka kolacja nie będzie najlepszym pomysłem. Dodatkowo cebula ma działanie wzdymające, więc też może wpłynąć niekorzystnie. To jak zrobić jajecznicę z cebulą znajdziesz powyżej.

Alergeny w jajecznicy z cebulą

Lista alergenów dla jajecznicy z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Jajecznice podawaj z sałatką i pełnoziarnistym pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
146.47
263.65
Białko (g)
8.50
15.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
3.22
5.79
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
4.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.95
19.72
Tłuszcze nasycone (g)
5.79
10.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
9.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.75
6.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
2.55
Cholesterol (mg)
253.35
456.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
143.76
258.78
Witamina B6 (mg)
0.15
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.05
Witamina C (mg)
2.18
3.92
Witamina D (µg (mcg))
1.29
2.33
Witamina E (mg)
0.82
1.48
Retinol (µg (mcg))
143.00
257.40
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.31
0.55
Niacyna (mg)
0.09
0.16
Foliany (µg (mcg))
36.18
65.12
Beta karoten (µg (mcg))
9.59
17.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
93.71
168.67
Potas (mg)
133.65
240.56
Wapń (mg)
44.41
79.94
Fosfor (mg)
138.06
248.51
Magnez (mg)
10.82
19.48
Żelazo (mg)
1.20
2.15
Cynk (mg)
0.89
1.60
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z cebulą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z cebulą

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
0,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
14.00