Jajecznica z cebulą
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 0,5 sztuki (50 g)
- Masło (10 g)
Przepis na jajecznicę z cebulą krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
Do cebuli wbij jajka, posyp solą i pieprzem i smaż mieszając, aż jajka się zetną.
Więcej informacji na temat jajecznicy z cebulą
Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je ograniczać do zera lub kilku jajek na tydzień. Jajka, szczególnie żółtko, zawiera znaczną ilość cholesterolu. To może niekorzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Szczególnie uważać na takie dania powinny osoby z problemami z układem krążenia i chorobami, w których występuje stan zapalny. Jajka ze względu na ich wpływ na rozwój zmian miażdżycowych najlepiej ograniczyć do 1 dziennie, czyli 7 na tydzień. Najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska, zawiera w sobie 2-4 jajka na tydzień. Oczywiście znajdą się osoby, które codziennie jedzą 4 jajka i mają się dobrze, ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że każdy z nas jest inny i takie porównania są ciężkie. Tak samo w badaniach, jedne pokazują, że 10 jajek jest odpowiednią ilością, a inne już stwierdzą, że tylko 5 jest w porządku. Ludzki organizm w różny sposób reaguje, szczególnie że poza badaniem osoby mogły odżywiać się inaczej, prowadzić inny tryb życia, czyli jedne głównie siedziały, a inne może regularnie uprawiały sport, dlatego to wszystko wpływa potem na wyniki. Jajka w badaniach to kontrowersyjny temat, ale lepiej stosować średni poziom, czyli około 1 jajka dziennie. Dodatkowo jajka na maśle lub też z tłustym mięsem, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, będą nasilać niekorzystne działanie. Dlatego należy zachować umiar, mimo że dzięki szybkości wykonania jajecznicę uważa się za świetny pomysł na różne posiłki, a szczególnie na śniadanie. Jajecznica z cebulą może także niekorzystnie wpływać na osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi. Jajka same w sobie zawierają tłuszcz, a dodatkowo, przepis na tradycyjną jajecznicę z cebulą, zawiera też masło. Tłuste dania u wielu osób mogą nasilać objawy związane z układem pokarmowym, bo są ciężkostrawne, co też sprawia, że taka kolacja nie będzie najlepszym pomysłem. Dodatkowo cebula ma działanie wzdymające, więc też może wpłynąć niekorzystnie. To jak zrobić jajecznicę z cebulą znajdziesz powyżej.
Alergeny w jajecznicy z cebulą
Lista alergenów dla jajecznicy z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy z cebulą
Jajecznice podawaj z sałatką i pełnoziarnistym pieczywem.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.