Jagodzianki

Opublikowano: 21.08.2021 r., 18:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagodzianki na talerzu z kawą
Jagodzianki
Jagodzianki to jedne z kultowych drożdżówek w sezonie letnim. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na najsmaczniejsze jagodzianki.
Przygotowanie 105 min
Pieczenie 25 min
362 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka + 2 łyżki (220 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Drożdże suche - 0,5 opakowania (4 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier - 2 łyżki (24 g)
  • Jagody (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na jagodzianki krok po kroku

Podgrzej mleko aby było lekko ciepłe.

W misce wymieszaj wszystkie składniki pomijając jagody.

Wyrób ciasto i ugniataj 5 minut aż będzie miękkie i elastyczne.

Przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto podziel na 5-6 części. Rozciągnij w rękach delikatnie ciasto, połóż na dłoni a na środku ciasta połóż jagody.

Zlep dokładnie brzegi nad jagodami i odłóż na blachę do pieczeni wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostaw jagodzianki przez 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosły.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni, na początku włącz jedynie grzałkę dolną, a w połowie pieczenia dodaj jeszcze grzałkę górną.

Jak oceniasz przepis na jagodzianki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat jagodzianek

Ciasto drożdżowe to jedno z bardziej uniwersalnych ciast. Przygotujesz z niego nie tylko słodkie wypieki, takie jak babki, babeczki, bułeczki czy drożdżówki, ale także słone wypieki, takie jak bułki, chleby, pizzę czy nawet pierogi. Ciasto drożdżowe dzięki swojej uniwersalności jest popularne na całym świecie.

W kuchni polskiej oprócz słonych wypieków popularnych jest wiele słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. Jednym z nich są drożdżówki. Drożdżówki to małe placki lub bułeczki ze słodkiego ciasta drożdżowego pieczone z owocami lub z samą kruszonką. Jednym z takich wypieków są jagodzianki. Jagodzianki drożdżowe to pyszne bułeczki wypełnione jagodami leśnymi. Mogą być posypane kruszonką lub polane lukrem, czasem podawane są posypane cukrem pudrem. Ciasto na jagodzianki to klasyczne ciasto drożdżowe wypełnione pysznymi i soczystymi owocami. W przygotowaniu tego wypieku najważniejsze aby użyć odpowiedniego typu mąki. Do wypieku ciast drożdżowych najlepiej sprawdzi się mąka o typie 650. Ważne jest również aby użyć świeżych i dobrej jakości drożdży. Bezpiecznym rozwiązaniem jest użycie drożdży suszonych. Jeśli jednak wolisz drożdże świeże pamiętaj aby przygotować rozczyn z ciepłego mleka, mąki, drożdży i cukru. Rozczyn musi stać w ciepłym miejscu, przez około 30-40 minut. Powinien się spienić i urosnąć. Pamiętaj, że mleko do przygotowania ciasta nie może być ani gorące, ani zimne. Mleko o odpowiedniej temperaturze to takie, które możesz zanurzyć palca i trzymać go przez 1 minutę. A więc jak zrobić jagodzianki? Przygotuj ciasto drożdżowe, przed rośnięciem będzie ono lekko klejące, nie dodawaj mąki, pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na odpowiednie porcję, nadziej je owocami, dokładnie zalep i pozostaw ponownie do wyrośnięcia. Jest to sprawdzony przepis, który uda się nawet osobom, które pierwszy raz będą robić jagodzianki. Jak upiec dobre bułeczki? Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi wiatru dlatego nie piecz żadnych wypieków w termoobiegu. Termoobieg zatrzymuje rośnięcie ciasta i w większości przypadku wychodzi zakalec. Piecz z włączoną grzałką góra-dół na środku piekarnika. Trzymając się tych zaleceń na pewno uda się Tobie zrobić najlepsze jagodzianki.

Wypróbuj łatwy i prosty przepis na najsmaczniejsze, letnie drożdżówki z jagodami!

Alergeny w jagodziankach

Lista alergenów dla jagodzianek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze jagodzianek

na 100g gotowej potrawy

Jagodzianki to kultowe, letnie drożdżówki. Jagody są bardzo zdrowymi owocami dlatego warto spożywać je w sezonie kiedy są najlepsze. Drożdżówki może nie są najzdrowszą formą spożywania jagód ale są pyszne i jemy je jedynie okazjonalnie dlatego nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
241.45
362.18
Białko (g)
8.36
12.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
39.05
58.58
Węglowodany przyswajalne (g)
38.40
57.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.07
9.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.76
5.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
3.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Tiamina (mg)
0.51
0.77
Ryboflawina (mg)
0.29
0.44
Niacyna (mg)
3.12
4.68
Foliany (µg (mcg))
90.08
135.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
15.02
22.52
Potas (mg)
120.49
180.74
Wapń (mg)
49.37
74.05
Fosfor (mg)
112.54
168.81
Magnez (mg)
19.61
29.42
Żelazo (mg)
2.57
3.85
Cynk (mg)
0.80
1.21
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny jagodzianek 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jagodzianek

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
220 g
1 szklanka + 2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże suche
4 g
0,5 opakowania
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 4 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Jagody
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
40.50