Jabłecznik ucierany
- Jabłko (1000 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na jabłecznik ucierany krok po kroku
Jabłka obierz i pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż na niewielkim ogniu wciąż mieszając do momentu, aż powstanie mus.
Masło ubij z cukrem do momentu powstania puszystej masy.
Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, wciąż mieszając. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli.
Do ubitego masła i żółtek dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Całość zmiksuj i delikatnie dodaj ubite białka.
Na blaszkę wylej połowę ciasta, następnie dodaj jabłka, a całość przykryj resztą ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat jabłecznika ucieranego
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska.
To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.
Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na jabłecznik ucierany, który jest przygotowywany nieco inaczej niż tradycyjny jabłecznik.
Jabłecznik ucierany z tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz, zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem, ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszne ucierane ciasto idealnie sprawdzi się podane na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić, być klasyczna wersja jabłecznika stała się lżejsza i delikatna? Zatem, jak zrobić jabłecznik ucierany? Jabłka obierz i pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż na niewielkim ogniu, wciąż mieszając do momentu, aż powstanie mus. Masło ubij z cukrem do momentu powstania puszystej masy. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, wciąż mieszając. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Do ubitego masła i żółtek dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj i delikatnie dodaj ubite białka. Na blaszkę wylej połowę ciasta, następnie dodaj jabłka, a całość przykryj resztą ciasta. Jak upiec jabłecznik ucierany? Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz placek będzie dobry do podania i pyszny w smaku, najlepszy na uroczystości rodzinne. Ten smaczny jabłecznik ucierany to najlepszy pomysł na domowe łakocie.
Alergeny w jabłeczniku ucierany
Lista alergenów dla jabłecznika ucieranego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jabłecznika ucieranego
Szarlotkę możesz przygotować również z wykorzystaniem musu jabłkowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.