Jabłecznik ucierany

Opublikowano: 24.10.2023 r., 18:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jabłkowe na talerzu
Jabłecznik ucierany
Jabłecznik ucierany to zdecydowanie prostsza i szybsza wersja tradycyjnego ciasta z jabłkami. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak pyszne jest w smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
251 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jabłko (1000 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na jabłecznik ucierany krok po kroku

Jabłka obierz i pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż na niewielkim ogniu wciąż mieszając do momentu, aż powstanie mus.

Masło ubij z cukrem do momentu powstania puszystej masy.

Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, wciąż mieszając. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli.

Do ubitego masła i żółtek dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Całość zmiksuj i delikatnie dodaj ubite białka.

Na blaszkę wylej połowę ciasta, następnie dodaj jabłka, a całość przykryj resztą ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik ucierany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika ucieranego

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska.

To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na jabłecznik ucierany, który jest przygotowywany nieco inaczej niż tradycyjny jabłecznik.

Jabłecznik ucierany z tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz, zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem, ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszne ucierane ciasto idealnie sprawdzi się podane na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić, być klasyczna wersja jabłecznika stała się lżejsza i delikatna? Zatem, jak zrobić jabłecznik ucierany? Jabłka obierz i pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż na niewielkim ogniu, wciąż mieszając do momentu, aż powstanie mus. Masło ubij z cukrem do momentu powstania puszystej masy. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, wciąż mieszając. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Do ubitego masła i żółtek dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj i delikatnie dodaj ubite białka. Na blaszkę wylej połowę ciasta, następnie dodaj jabłka, a całość przykryj resztą ciasta. Jak upiec jabłecznik ucierany? Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz placek będzie dobry do podania i pyszny w smaku, najlepszy na uroczystości rodzinne. Ten smaczny jabłecznik ucierany to najlepszy pomysł na domowe łakocie.

Alergeny w jabłeczniku ucierany

Lista alergenów dla jabłecznika ucieranego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jabłecznika ucieranego

na 100g gotowej potrawy

Szarlotkę możesz przygotować również z wykorzystaniem musu jabłkowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
251.19
251.19
Białko (g)
3.17
3.17
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: sok z cytryny, jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.75
37.75
Węglowodany przyswajalne (g)
35.77
35.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.20
10.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.62
6.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.59
3.59
Cholesterol (mg)
65.18
65.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
94.24
94.24
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.12
Witamina E (mg)
0.48
0.48
Retinol (µg (mcg))
91.53
91.53
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Niacyna (mg)
1.10
1.10
Foliany (µg (mcg))
28.89
28.89
Beta karoten (µg (mcg))
27.97
27.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
24.25
24.25
Potas (mg)
214.96
214.96
Wapń (mg)
41.24
41.24
Fosfor (mg)
82.79
82.79
Magnez (mg)
12.24
12.24
Żelazo (mg)
1.21
1.21
Cynk (mg)
0.30
0.30
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier, cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika ucieranego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika ucieranego

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
39.20