Ice tea

Opublikowano: 25.08.2021 r., 19:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ice tea podana w szklankach z dodatkiem kawałków cytryn, limonek i listkami rozmarynu
Ice tea
Wypróbuj nalepszy przepis na najsmaczniejszą ice tea. Orzeźwiająca w smaku, świetnie gasi pragnienie w upalne dni i pasuje do wielu dań i deserów.
Przygotowanie 60 min
Czas chłodzenia 5 min
59 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Herbata czarna napar bez cukru (1500 ml)
  • Sok z cytryny (150 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Rozmaryn świeży (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
dzbanek

Przepis na ice tea krok po kroku

Zaparz w 1,5 l gorącej wody 6 saszetek dobrej herbaty czarnej lub zielonej.

Do ciepłej herbaty dodaj cukier, sok z cytryn oraz parę listków mięty.

Herbatę pozostaw do wystudzenia i wstaw do lodówki na 15 minut.

Podawaj z kostkami lodu, plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu.

Jak oceniasz przepis na ice tea
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat ice tea

Ice tea to zimna herbata podawana z owocami i sokiem owocowym. Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i wyjątkowym aromatem owoców użytych do jej przygotowania. Herbata ice tea może być przygotowana z cytryną, pomarańczą, brzoskwinią, żurawiną, malinami, jagodami, gruszkami, jabłkami… Każdy owoc będzie odpowiedni aby przygotować z nim ice tea.

Pierwsze wzmianki o herbacie ice tea pochodzą z około 1870 roku, wiadomo, że w Stanach Zjednoczonych była ona już tam stosunkowo popularna. W 1871 roku w Glasgow Sir Thomas Lipton otworzył swój pierwszy sklep, w którym sprzedawał także herbatę. Zainspirowany herbatą zakupił kilka jej plantacji na ówczesnym Cejlonie. Aby smakiem herbaty mogło cieszyć się więcej osób a nie jedynie najbogatsi zaczął przygotowywać z niej napój. Pierwszy przepis na herbatę mrożoną pochodzi z 1879 roku. Momentem, w którym cały świat zwrócił uwagę na herbatę z lodem to targi w 1904 roku, na których plantator Richard Blechynden serwował próbki naparu herbacianego przygotowane z herbaty z jego uprawy, z kostkami lodu. Początkowo wykorzystywana była jedynie zielona herbata do przygotowania napoju. Z biegiem czasu, coraz większą popularnością i chęcią nadążania za wymaganiami konsumentów zaczęto przygotowywać ice tea z naparu z czarnej czy białej herbaty.

Do przygotowania ice tea potrzebujesz jedynie paru składników, są to: napar z ulubionej herbaty (białej, zielonej czy czarnej), cukier, sok lub syrop owocowy i kawałki owoców. Sok owocowy możesz przygotować samodzielnie w domu blendując lub wyciskając sok z owoców. Syrop owocowy możesz przygotować przez redukcję soku. Innym sposobem aromatyzacji owocami jest pokrojenie ich w drobne kawałki i gotowanie na małym ogniu z dodatkiem cukru aż do momentu kiedy nie powstanie frużelina czy dżem. Jak zrobić herbatę mrożoną dowiesz się z dokładne przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Domowe napoje to idealny sposób aby wypić coś smacznego i innego niż woda a przy tym zdrowszego. Ilość cukru możesz samodzielnie kontrolować lub zastąpić go słodzikiem. Dobra, domowa ice tea jest wyjątkowa w smaku i sprawdzi się w wielu sytuacjach.

Alergeny w ice tea

Lista alergenów dla ice tea przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ice tea

Wartości odżywcze ice tea

na 100g gotowej potrawy

Ice tea jest przepysznym, letnim napojem. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru powinna być spożywana z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
23.95
59.87
Białko (g)
0.03
0.08
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.29
15.73
Węglowodany przyswajalne (g)
6.26
15.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.08
0.21
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.33
8.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.01
Niacyna (mg)
0.01
0.02
Foliany (µg (mcg))
1.78
4.44
Beta karoten (µg (mcg))
0.09
0.21
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.87
4.68
Potas (mg)
9.32
23.30
Wapń (mg)
0.75
1.88
Fosfor (mg)
0.72
1.81
Magnez (mg)
0.57
1.41
Żelazo (mg)
0.01
0.03
Cynk (mg)
0.01
0.01
Miedź (mg)
0.00
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny ice tea 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ice tea

Koszt składników
21.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
1500 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 6
4.20
Za 1500 ml
Sok z cytryny
150 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 8
7.50
Za 150 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rozmaryn świeży
1 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1 g
Koszt składników
21.70