Przepis na ice tea krok po kroku

Składniki
Przyprawy
mięta świeża
To będzie niezbędne
dzbanek

Zaparz w 1,5 l gorącej wody 6 saszetek dobrej herbaty czarnej lub zielonej.

Do ciepłej herbaty dodaj cukier, sok z cytryn oraz parę listków mięty.

Herbatę pozostaw do wystudzenia i wstaw do lodówki na 15 minut.

Podawaj z kostkami lodu, plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu.

Ice tea podana w szklankach z dodatkiem kawałków cytryn, limonek i listkami rozmarynu
Ice tea
Koszt przygotowania dania
18.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
59 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Ice tea - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ice tea

Ice tea to zimna herbata podawana z owocami i sokiem owocowym. Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i wyjątkowym aromatem owoców użytych do jej przygotowania. Herbata ice tea może być przygotowana z cytryną, pomarańczą, brzoskwinią, żurawiną, malinami, jagodami, gruszkami, jabłkami… Każdy owoc będzie odpowiedni aby przygotować z nim ice tea.

Pierwsze wzmianki o herbacie ice tea pochodzą z około 1870 roku, wiadomo, że w Stanach Zjednoczonych była ona już tam stosunkowo popularna. W 1871 roku w Glasgow Sir Thomas Lipton otworzył swój pierwszy sklep, w którym sprzedawał także herbatę. Zainspirowany herbatą zakupił kilka jej plantacji na ówczesnym Cejlonie. Aby smakiem herbaty mogło cieszyć się więcej osób a nie jedynie najbogatsi zaczął przygotowywać z niej napój. Pierwszy przepis na herbatę mrożoną pochodzi z 1879 roku. Momentem, w którym cały świat zwrócił uwagę na herbatę z lodem to targi w 1904 roku, na których plantator Richard Blechynden serwował próbki naparu herbacianego przygotowane z herbaty z jego uprawy, z kostkami lodu. Początkowo wykorzystywana była jedynie zielona herbata do przygotowania napoju. Z biegiem czasu, coraz większą popularnością i chęcią nadążania za wymaganiami konsumentów zaczęto przygotowywać ice tea z naparu z czarnej czy białej herbaty.

Do przygotowania ice tea potrzebujesz jedynie paru składników, są to: napar z ulubionej herbaty (białej, zielonej czy czarnej), cukier, sok lub syrop owocowy i kawałki owoców. Sok owocowy możesz przygotować samodzielnie w domu blendując lub wyciskając sok z owoców. Syrop owocowy możesz przygotować przez redukcję soku. Innym sposobem aromatyzacji owocami jest pokrojenie ich w drobne kawałki i gotowanie na małym ogniu z dodatkiem cukru aż do momentu kiedy nie powstanie frużelina czy dżem. Jak zrobić herbatę mrożoną dowiesz się z dokładne przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Domowe napoje to idealny sposób aby wypić coś smacznego i innego niż woda a przy tym zdrowszego. Ilość cukru możesz samodzielnie kontrolować lub zastąpić go słodzikiem. Dobra, domowa ice tea jest wyjątkowa w smaku i sprawdzi się w wielu sytuacjach.

Wartości odżywcze ice tea

na 100g gotowej potrawy

Składniki mineralne w przepisie na ice tea

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
1.87 mg
4.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ice tea 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ice tea

Lista alergenów dla ice tea przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ice tea

Cena przygotowania ice tea

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
1500 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 6
4.20
Za 1500 ml
Sok z cytryny
150 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 8
7.50
Za 150 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rozmaryn świeży
1 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1 g
Liczba porcji:
Koszt składników
21.70
Jak oceniasz przepis na ice tea
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób