Hotteok

Opublikowano: 28.04.2022 r., 17:11 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie koreańskie naleśniki Hotteok
Hotteok
Hotteok to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj ich koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Smażenie 30 min
272 kcal
Kcal w porcji
62 g
Wielkość porcji
93
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Cukier (30 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na hotteok krok po kroku

Do miski dodajemy cukier biały, drożdże, wodę (250 ml) oraz mąkę pszenną. Składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

W międzyczasie orzechy siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy je z cukrem trzcinowym i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, po czym rozwałkowujemy je na cienki placek.

Ciasto dzielimy na 10 równych części. Następnie na każdy kawałek nakładamy farsz z orzechów i szczelnie do zamykamy. Na koniec placuszki spłaszczamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy hotteok z obu stron na rumiany kolor.

Jak oceniasz przepis na hotteok
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat hotteok

Pyszne tradycyjne hotteok to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Koreańskie naleśniki nadziewane orzechami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić hotteok? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku do miski dodajemy cukier biały, drożdże, wodę (250 ml) oraz mąkę pszenną. Składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie orzechy siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy je z cukrem trzcinowym i cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, po czym rozwałkowujemy je na cienki placek. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Następnie na każdy kawałek nakładamy farsz z orzechów i szczelnie do zamykamy. Na koniec placuszki spłaszczamy. Na rozgrzanym oleju smażymy hotteok z obu stron na rumiany kolor.

Sprawdzony przepis na hotteok nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Domowe i smaczne hotteok odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzą się w sezonie zimowym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w hotteok

Lista alergenów dla hotteok przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze hotteok

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(62g)
Energia (kcal)
440.00
272.80
Białko (g)
7.10
4.40
Fenyloalanina (mg)
0.33
0.21
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(62g)
Węglowodany (g)
69.18
42.89
Węglowodany przyswajalne (g)
66.84
41.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(62g)
Tłuszcz (g)
15.91
9.86
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
1.28
Tłuszcze nienasycone (g)
13.84
8.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.74
2.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.10
5.64
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(62g)
Witamina A (µg (mcg))
0.16
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.66
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.14
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
143.79
89.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.94
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(62g)
Sód (mg)
8.94
5.54
Potas (mg)
169.61
105.16
Wapń (mg)
43.19
26.78
Fosfor (mg)
108.18
67.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.27
22.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.22
2.62
Cynk (mg)
0.93
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hotteok 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hotteok

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
29.80