Hotteok
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Cukier (30 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na hotteok krok po kroku
Do miski dodajemy cukier biały, drożdże, wodę (250 ml) oraz mąkę pszenną. Składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
W międzyczasie orzechy siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy je z cukrem trzcinowym i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, po czym rozwałkowujemy je na cienki placek.
Ciasto dzielimy na 10 równych części. Następnie na każdy kawałek nakładamy farsz z orzechów i szczelnie do zamykamy. Na koniec placuszki spłaszczamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy hotteok z obu stron na rumiany kolor.
Więcej informacji na temat hotteok
Pyszne tradycyjne hotteok to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Koreańskie naleśniki nadziewane orzechami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić hotteok? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku do miski dodajemy cukier biały, drożdże, wodę (250 ml) oraz mąkę pszenną. Składniki wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie orzechy siekamy na drobne kawałki. Następnie łączymy je z cukrem trzcinowym i cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, po czym rozwałkowujemy je na cienki placek. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Następnie na każdy kawałek nakładamy farsz z orzechów i szczelnie do zamykamy. Na koniec placuszki spłaszczamy. Na rozgrzanym oleju smażymy hotteok z obu stron na rumiany kolor.
Sprawdzony przepis na hotteok nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Domowe i smaczne hotteok odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzą się w sezonie zimowym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w hotteok
Lista alergenów dla hotteok przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze hotteok
Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(62g)
Węglowodany
(62g)
Tłuszcze
(62g)
Witaminy
(62g)
Składniki mineralne
(62g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.