Herbata z pomarańczą

Opublikowano: 21.09.2023 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomarańczowa herbata w szklankach.
Herbata z pomarańczą
Herbata z pomarańczą to doskonała propozycja na rozgrzewający napój, który warto podać podczas chłodnych jesiennych lub zimowych wieczorów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
70 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Herbata czarna napar bez cukru (500 ml)
  • Pomarańcza - 1 mała sztuka (150 g)
  • Miód (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, goździki
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na herbatę z pomarańczą krok po kroku

Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój na plastry. Pomarańczę rozdziel do dwóch szklanek.

Następnie do szklanek zetrzyj po kawałku imbiru.

Dodaj również po 2 sztuki suszonych goździków.

Na koniec dodaj miód oraz zalej świeżo przygotowaną herbatą.

Gotową herbatę z pomarańczą podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na herbatę z pomarańczą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat herbaty z pomarańczą

Herbata z pomarańczą jest bardzo rozgrzewająca. Pyszna, jesienna lub zimowa herbata z goździkami i imbirem świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Herbatę można również zaproponować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na herbatę z pomarańczą bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania napoju potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, pomarańcza, miód, imbir świeży oraz goździki.

A jak zrobić herbatę z pomarańczą? Pomarańczę dokładnie wyszoruj i pokrój na plastry. Pomarańczę rozdziel do dwóch szklanek. Następnie do szklanek zetrzyj po kawałku imbiru. Dodaj również po 2 sztuki suszonych goździków. Na koniec dodaj miód oraz zalej świeżo przygotowaną herbatą. Gotową herbatę z pomarańczą podawaj na ciepło.

Możemy wyróżnić wiele rodzajów herbaty - jednak najczęściej wykorzystujemy herbatę czarną oraz zieloną. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem. Herbata zielona natomiast jest doskonałym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie opóźniające procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Dodatkowo herbata zielona zawiera spore ilości teiny, która działa podobnie jak kofeina - działa pobudzająco.

Podsumowując prosty przepis na herbatę z pomarańczą i goździkami sprawdzi się jako rozgrzewający napój w ciągu dnia. Herbata zimowa świetnie sprawdzi się również podczas zimowych prac na dworze, warto przygotować ją w termosie. Pyszna herbata zawiera teinę, dlatego nie pij jej późnym wieczorem. Herbata z pomarańczą ma bardzo delikatny smak, jest szybka i łatwa do przygotowania. Najlepsza herbata jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania herbaty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w herbacie z pomarańczą

Lista alergenów dla herbaty z pomarańczą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatę z pomarańczą

Wartości odżywcze herbaty z pomarańczą

na 100g gotowej potrawy

Herbata z pomarańczą to doskonała propozycja na rozgrzewający napar. Herbatę warto podać podczas jesiennych lub zimowych wieczorów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
23.56
70.68
Białko (g)
0.17
0.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.17
18.52
Węglowodany przyswajalne (g)
5.63
16.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
2.43
7.28
Witamina B6 (mg)
0.01
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.95
29.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Ryboflawina (mg)
0.01
0.03
Niacyna (mg)
0.09
0.28
Foliany (µg (mcg))
3.84
11.51
Beta karoten (µg (mcg))
15.66
46.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.65
4.94
Potas (mg)
39.57
118.72
Wapń (mg)
9.75
29.25
Fosfor (mg)
2.82
8.47
Magnez (mg)
2.29
6.88
Żelazo (mg)
0.04
0.12
Cynk (mg)
0.03
0.08
Miedź (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny herbaty z pomarańczą 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania herbaty z pomarańczą

Koszt składników
18.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
500 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 500 ml
Pomarańcza
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
18.40