Gwiazda drożdżowa
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (500 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Mleko 2% (180 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Masa makowa (400 g)
Przepis na gwiazdę drożdżową krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, zrób niewielki dołek i umieść w nim rozkruszone drożdże.
Posyp cukrem i powoli wlewaj ciepłe mleko. Mieszaj je z drożdżami i łyżką zagarniaj niewielkie porcje mąki.
Ciasto przykryj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Dodaj dwa jajka i wymieszaj wszystkie składniki.
Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
Ponownie przykryj i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę, uformuj kulę i podziel na 4 równe części.
Pierwszą porcję rozwałkuj na okrągły, cienki placek o średnicy ok. 20-25 cm. Wyłóż go na blachę wyłożoną papierem i rozsmaruj 1/3 masy makowej (zostawiając wolny ok. 1 cm od brzegu).
To samo zrób z pozostałymi porcjami ciasta i masy makowej.
Ciasto pokrój na 16 części, ale pozostaw środek bez nacinania. Każdy z 16 kawałków obkręć dwa razy w naprzemienne strony - dwa kawałki 2 razy w lewo, kolejne dwa, dwa razy w prawo itd.
Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Jajko roztrzep i pędzelkiem posmaruj wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat gwiazdy drożdżowej
Gwiazda drożdżowa to pomysł na pyszne i bardzo efektowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wigilię i cały okres świąt Bożego Narodzenia. Jej kształt przypominający gwiazdę betlejemską oraz słodkie, makowe nadzienie idealnie wpasowują się w świąteczny, zimowy klimat. To pyszna alternatywa dla tradycyjnego, zawijanego makowca. Mimo że może wydawać się trudna i skomplikowana do przygotowania, tak naprawdę przepis na gwiazdę drożdżową nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, jest jednak stosunkowo czasochłonny. Ciasto drożdżowe wymaga czasu do wyrośnięcia, dodatkowo trzeba go też trochę poświęcić na odpowiednie zawijanie ciasta, aby ostatecznie wyglądało i prezentowało się na stole jak najlepiej. Dlatego, miej na uwadze, że nie jest to ciasto, które bez problemu przygotujesz w ostatniej chwili, w stresie i wirze świątecznych przygotowań. Jeśli chcesz, aby najlepsza gwiazda drożdżowa z masą makową zagościła na Twoim wigilijnym stole, zaplanuj jej przygotowanie odpowiednio wcześnie. Zatem, jak zrobić gwiazdę drożdżową? Do jej przygotowania potrzebne Ci będą mąka pszenna, świeże, ewentualnie suszone drożdże, cukier, jajka, ciepłe mleka i masło, a także masa makowa. Możesz wykorzystać gotową masę ze sklepu, aby zaoszczędzić czas, jeśli jednak wolisz przygotować ją samodzielnie, nic nie stoi na przeszkodzie – w obu przypadkach masa i cała gwiazda drożdżowa będzie bardzo smaczna. Przygotowanie ciasta nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego i jest bardzo proste, a najbardziej czasochłonny jest czas potrzebny na wyrośnięcie. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na kilka części, które następnie należy przełożyć masą makową oraz odpowiednio naciąć i zawijać do uzyskania kształtu gwiazdy betlejemskiej. Jak widzisz, jest to więc bardzo prosty przepis, jednak wymagający trochę czasu i skupienia. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić to efektowne ciasto na święta krok po kroku.
Alergeny w gwieździe drożdżowej
Lista alergenów dla gwiazdy drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gwiazdy drożdżowej
Gotowe masy makowe na ogół zawierają dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego warto poświęcić czas na przygotowanie jej samodzielnie, bez zbędnych dodatków, zwłaszcza jeśli w diecie pojawia się często.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.