Gwiazda drożdżowa

Opublikowano: 29.08.2022 r., 22:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżowa gwiazda z makowym nadzieniem
Gwiazda drożdżowa
Poznaj przepis na pyszną, efektowną gwiazdę drożdżową z makiem na święta.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
294 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Mleko 2% (180 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
  • Masa makowa (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, pędzelek, miska

Przepis na gwiazdę drożdżową krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, zrób niewielki dołek i umieść w nim rozkruszone drożdże.

Posyp cukrem i powoli wlewaj ciepłe mleko. Mieszaj je z drożdżami i łyżką zagarniaj niewielkie porcje mąki.

Ciasto przykryj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Dodaj dwa jajka i wymieszaj wszystkie składniki.

Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

Ponownie przykryj i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę, uformuj kulę i podziel na 4 równe części.

Pierwszą porcję rozwałkuj na okrągły, cienki placek o średnicy ok. 20-25 cm. Wyłóż go na blachę wyłożoną papierem i rozsmaruj 1/3 masy makowej (zostawiając wolny ok. 1 cm od brzegu).

To samo zrób z pozostałymi porcjami ciasta i masy makowej.

Ciasto pokrój na 16 części, ale pozostaw środek bez nacinania. Każdy z 16 kawałków obkręć dwa razy w naprzemienne strony - dwa kawałki 2 razy w lewo, kolejne dwa, dwa razy w prawo itd.

Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Jajko roztrzep i pędzelkiem posmaruj wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.

Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na gwiazdę drożdżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat gwiazdy drożdżowej

Gwiazda drożdżowa to pomysł na pyszne i bardzo efektowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na Wigilię i cały okres świąt Bożego Narodzenia. Jej kształt przypominający gwiazdę betlejemską oraz słodkie, makowe nadzienie idealnie wpasowują się w świąteczny, zimowy klimat. To pyszna alternatywa dla tradycyjnego, zawijanego makowca. Mimo że może wydawać się trudna i skomplikowana do przygotowania, tak naprawdę przepis na gwiazdę drożdżową nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, jest jednak stosunkowo czasochłonny. Ciasto drożdżowe wymaga czasu do wyrośnięcia, dodatkowo trzeba go też trochę poświęcić na odpowiednie zawijanie ciasta, aby ostatecznie wyglądało i prezentowało się na stole jak najlepiej. Dlatego, miej na uwadze, że nie jest to ciasto, które bez problemu przygotujesz w ostatniej chwili, w stresie i wirze świątecznych przygotowań. Jeśli chcesz, aby najlepsza gwiazda drożdżowa z masą makową zagościła na Twoim wigilijnym stole, zaplanuj jej przygotowanie odpowiednio wcześnie. Zatem, jak zrobić gwiazdę drożdżową? Do jej przygotowania potrzebne Ci będą mąka pszenna, świeże, ewentualnie suszone drożdże, cukier, jajka, ciepłe mleka i masło, a także masa makowa. Możesz wykorzystać gotową masę ze sklepu, aby zaoszczędzić czas, jeśli jednak wolisz przygotować ją samodzielnie, nic nie stoi na przeszkodzie – w obu przypadkach masa i cała gwiazda drożdżowa będzie bardzo smaczna. Przygotowanie ciasta nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego i jest bardzo proste, a najbardziej czasochłonny jest czas potrzebny na wyrośnięcie. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na kilka części, które następnie należy przełożyć masą makową oraz odpowiednio naciąć i zawijać do uzyskania kształtu gwiazdy betlejemskiej. Jak widzisz, jest to więc bardzo prosty przepis, jednak wymagający trochę czasu i skupienia. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić to efektowne ciasto na święta krok po kroku.

Alergeny w gwieździe drożdżowej

Lista alergenów dla gwiazdy drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gwiazdy drożdżowej

na 100g gotowej potrawy

Gotowe masy makowe na ogół zawierają dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego warto poświęcić czas na przygotowanie jej samodzielnie, bez zbędnych dodatków, zwłaszcza jeśli w diecie pojawia się często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
294.28
294.28
Białko (g)
9.04
9.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
47.81
47.81
Węglowodany przyswajalne (g)
45.99
45.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.87
7.87
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
6.15
Tłuszcze nienasycone (g)
1.72
1.72
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.70
2.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.42
76.42
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
44.72
44.72
Potas (mg)
98.32
98.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
135.99
135.99
Fosfor (mg)
91.20
91.20
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.14
17.14
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.13
3.13
Cynk (mg)
0.82
0.82
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gwiazdy drożdżowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gwiazdy drożdżowej

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mleko 2%
180 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Masa makowa
400 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Koszt składników
30.00