Gumbo

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z gumbo z ryżem.
Gumbo
Gumbo to nieco egzotyczny gulasz, który charakteryzuje się wspaniałym aromatem. Jego przygotowanie jest dość długie, jednak smak tego dania to rekompensuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
438 kcal
Kcal w porcji
529 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Seler naciowy (200 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kiełbasa domowa (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (250 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Masło (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (18 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gumbo krok po kroku

Kiełbasę przełóż na dno garnka i podsmaż bez dodatku tłuszczu.

Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż do uzyskania złocistego koloru. Do zasmażki dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj.

Na patelnię dodaj podsmażoną kiełbasę. Całość podsmaż przez 10 minut i zalej bulionem.

Do garnka włóż pierś z kurczaka. Całość gotuj przez 45 minut.

Do garnka wlej pomidory.

Wsyp przyprawy i zamieszaj. Gotuj kolejne 5 minut.

Jak oceniasz przepis na gumbo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat gumbo

Gumbo to nieco egzotyczny gulasz, który charakteryzuje się wspaniałym aromatem. Jego przygotowanie jest dość długie, jednak smak tego dania to rekompensuje.

Przepis na gumbo to doskonały pomysł na ciekawy posiłek. Ta pyszna zupa jest również odżywcza. To danie, które powstało w południowej Luizjanie w XVIII wieku. Zazwyczaj składa się z mocno doprawionego bulionu, mięsa albo skorupiaków, środka zagęszczającego, a także warzyw z domieszką przypraw. Mogą to być między innymi seler, papryka i cebula. Nazwa "Gumbo" pochodzi od nazwy okry (gombo) w językach bantu (Nigeria-Kongo). Jest to danie przygotowywane najczęściej z okazji dużych świąt jak Boże Narodzenie, czy święto dziękczynienia. Istnieje kilka różnych odmian dania. W Nowym Orleanie możemy natrafić na tak zwane gumbo kreolskie, które zazwyczaj zawiera skorupiaki. Gumbo z obszaru zamieszkanego przez ludność Cajun, znacznie odbiega od normy, jednak często jeden ze składników stanowi ciemna zasmażka oraz skorupiaki bądź drób. Jednakże te dwa ostatnie produkty nigdy nie powinny być mieszane.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gumbo, tak by powstała smaczna i domowa zupa z mięsem oraz warzywami, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsza zupa dla miłośników odżywczych zup z dużą ilością dodatków. Jej bazą jest mocno doprawiony bulion. Główne skrzypce grają tu właśnie przyprawy. Kluczem do przyrządzenia gumbo jest zasmażka złożona z mąki podsmażonej na oleju. Do tego dużo warzyw, przyprawy i cała gama mięs. Bardzo sycące danie podawane zwykle z ryżem. W sam raz na obiad lub ciepły lunch do pracy. Sprawdzi się idealnie, zwłaszcza na jesienne, czy zimowe dni, gdyż dostarcza sporo energii i rozgrzewa, ze względu na przyprawy. Jeśli kochasz dania jednogarnkowe, to pokochasz na pewno. Jest odżywcze, smaczne i naprawdę ciekawe. To wspaniała okazja, by przygotować to luizjańskie danie w swojej kuchni i spróbować go, bez konieczności udawania się w daleką podróż. Warto, zwłaszcza że w Polsce ciężko go znaleźć w restauracjach.

Alergeny w gumbo

Lista alergenów dla gumbo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na gumbo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryka chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gumbo

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(529g)
Energia (kcal)
82.85
438.25
Białko (g)
4.30
22.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(529g)
Węglowodany (g)
4.04
21.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
17.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(529g)
Tłuszcz (g)
5.70
30.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.09
16.36
Tłuszcze nienasycone (g)
2.61
13.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
10.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.65
109.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(529g)
Witamina A (µg (mcg))
45.81
242.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.95
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.96
84.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
3.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.07
122.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.33
Ryboflawina (mg)
0.07
0.38
Niacyna (mg)
1.82
9.61
Foliany (µg (mcg))
13.08
69.19
Beta karoten (µg (mcg))
238.26
1260.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(529g)
Sód (mg)
232.20
1228.32
Potas (mg)
171.19
905.59
Wapń (mg)
17.40
92.06
Fosfor (mg)
54.93
290.57
Magnez (mg)
11.49
60.78
Żelazo (mg)
0.49
2.60
Cynk (mg)
0.32
1.67
Miedź (mg)
0.06
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gumbo 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gumbo

Koszt składników
84.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
18 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 18 g
Koszt składników
84.80