Grzyby w sosie śmietanowym
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Masło (20 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Bulion warzywny (60 ml)
- Śmietana 18% (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 4 łyżeczki (16 g)
Przepis na grzyby w sosie śmietanowym krok po kroku
Grzyby oczyść i umyj. Osusz dokładnie i pokrój w plasterki.
Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż ją na maśle na złoty kolor.
Dodaj grzyby i smaż z cebulą około 10 minut.
Do całości wlej bulion i duś pod przykryciem kolejne 10 minut.
Na koniec dodaj śmietanę, koper oraz przyprawy i duś całość, aż sos zgęstnieje.
Więcej informacji na temat grzybów w sosie śmietanowym
Smaczne grzyby w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują się z dodatkiem mięsa, jako risotto, z makaronem ale także są smaczne w połączeniu z kopytkami lub plackami ziemniaczanymi. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z cebulą, masłem, przyprawami i do tego sos na bazie śmietany zachwyci każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku grzyby leśne należy oczyścić i umyć oraz dokładnie osuszyć oraz pokroić np. w plasterki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby i smażymy przez około 10 minut. Następnie do całości wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Przepis na grzyby w sosie śmietanowym jest bardzo prosty. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Są naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki swojej intensywności. Podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.
Pomysł na sos grzybowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się dodatek do potraw, którym każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na dobre grzyby na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w grzybach w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla grzybów w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze grzybów w sosie śmietanowym
Jesień to okres grzybobrania oraz szukania ciekawych przepisów na potrawy z grzybami. Ten przepis to jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. Połączenie grzybów ze śmietaną jest wyśmienite, a jedząc je raz na jakiś czas możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.