Grzyby w śmietanie

Opublikowano: 15.10.2021 r., 11:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w śmietanie z koperkiem
Grzyby w śmietanie
Grzyby w śmietanie to świetna opcja na pyszny dodatek do dań głównych. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne, całość można przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
363 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Świeże leśne grzyby (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na grzyby w śmietanie krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Grzyby oczyść dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż 5 minut.

Zawartość patelni zalej śmietanką i duś przez kolejne 5 minut do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na grzyby w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat grzybów w śmietanie

Grzyby w śmietanie to świetny pomysł na naprawdę smaczny dodatek do dań. Leśne grzyby zanurzone w pysznym, aromatycznym i kremowym sosie na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych przepisów. Całość jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Idealnie skomponują się one z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ulubionym mięsem.

Przepis na grzyby w śmietanie jest niezwykle prosty, więc będzie idealnym wyborem dla wszystkich początkujących kucharzy. Całość zabiera naprawdę niewiele czasu na przygotowanie, a jest bardzo ciekawym dodatkiem do wielu dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grzyby w śmietanie, które zaskoczą wspaniałym smakiem, ta receptura nada się idealnie. Powstają z niej bardzo delikatne, choć niezwykle aromatyczne grzyby. To zasługa odpowiedniego sosu. Zwykle do wytrawnych dań używana jest kwaśna śmietana, a w tej recepturze grzyby zostały uduszone w słodkiej śmietance, która nie tylko jest bardziej lżejsza i delikatniejsza, ale również wspaniale przełamuje smak grzybów. To wspaniały dodatek, który idealnie łączy się z każdym rodzajem grzybów, a przy okazji nie rozwarstwia się pod wpływem ciepła.

Te grzyby to wspaniały pomysł na przekąskę, ale także dodatek do głównych dań. Można na ich bazie zbudować cały posiłek, który będzie kusił wspaniałym aromatem i smakiem. To dlatego, że grzyby te oddają całą esencję do sosu, który idealnie dopełni ziemniaki, ryż czy makaron. Mogą stanowić również wspaniałą bazę mięsnych sosów. Idealnie sprawdzą się z drobiem czy wieprzowiną. Wystarczy dodać do nich podsmażone mięso i lekko je poddusić w sosie.

Grzyby smażone wraz z sosem śmietanowym są to dobre wyjście dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na proste danie z udziałem grzybów. Idealnie smakuje one w sezonie jesiennym, kiedy to można bez problemu dostać świeże grzyby. Choć w takiej wersji sprawdzą się również te mrożone. Podane w śmietanowym sosie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To smaczne danie dla całej rodziny, pełne witamin i składników mineralnych. A ten prosty przepis pozwala je przygotować w kilka minut.

Alergeny w grzybach w śmietanie

Lista alergenów dla grzybów w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze grzybów w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
143.60
363.32
Białko (g)
2.29
5.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
4.28
10.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
8.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
13.55
34.29
Tłuszcze nasycone (g)
8.51
21.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
12.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
10.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.50
6.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
4.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.18
30.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.20
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
3.39
8.59
Potas (mg)
186.40
471.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.10
15.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
48.32
122.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.44
16.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów w śmietanie 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów w śmietanie

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
51.00