Grzyby w śmietanie
- Świeże leśne grzyby (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na grzyby w śmietanie krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Grzyby oczyść dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż 5 minut.
Zawartość patelni zalej śmietanką i duś przez kolejne 5 minut do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Więcej informacji na temat grzybów w śmietanie
Grzyby w śmietanie to świetny pomysł na naprawdę smaczny dodatek do dań. Leśne grzyby zanurzone w pysznym, aromatycznym i kremowym sosie na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych przepisów. Całość jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Idealnie skomponują się one z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ulubionym mięsem.
Przepis na grzyby w śmietanie jest niezwykle prosty, więc będzie idealnym wyborem dla wszystkich początkujących kucharzy. Całość zabiera naprawdę niewiele czasu na przygotowanie, a jest bardzo ciekawym dodatkiem do wielu dań.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grzyby w śmietanie, które zaskoczą wspaniałym smakiem, ta receptura nada się idealnie. Powstają z niej bardzo delikatne, choć niezwykle aromatyczne grzyby. To zasługa odpowiedniego sosu. Zwykle do wytrawnych dań używana jest kwaśna śmietana, a w tej recepturze grzyby zostały uduszone w słodkiej śmietance, która nie tylko jest bardziej lżejsza i delikatniejsza, ale również wspaniale przełamuje smak grzybów. To wspaniały dodatek, który idealnie łączy się z każdym rodzajem grzybów, a przy okazji nie rozwarstwia się pod wpływem ciepła.
Te grzyby to wspaniały pomysł na przekąskę, ale także dodatek do głównych dań. Można na ich bazie zbudować cały posiłek, który będzie kusił wspaniałym aromatem i smakiem. To dlatego, że grzyby te oddają całą esencję do sosu, który idealnie dopełni ziemniaki, ryż czy makaron. Mogą stanowić również wspaniałą bazę mięsnych sosów. Idealnie sprawdzą się z drobiem czy wieprzowiną. Wystarczy dodać do nich podsmażone mięso i lekko je poddusić w sosie.
Grzyby smażone wraz z sosem śmietanowym są to dobre wyjście dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na proste danie z udziałem grzybów. Idealnie smakuje one w sezonie jesiennym, kiedy to można bez problemu dostać świeże grzyby. Choć w takiej wersji sprawdzą się również te mrożone. Podane w śmietanowym sosie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To smaczne danie dla całej rodziny, pełne witamin i składników mineralnych. A ten prosty przepis pozwala je przygotować w kilka minut.
Alergeny w grzybach w śmietanie
Lista alergenów dla grzybów w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze grzybów w śmietanie
To niezwykle zdrowe danie, które dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(253g)
Węglowodany
(253g)
Tłuszcze
(253g)
Witaminy
(253g)
Składniki mineralne
(253g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.