Grzanki z piekarnika

Opublikowano: 07.05.2021 r., 10:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące grzanki w miseczce
Grzanki z piekarnika
Grzanki z piekarnika to pyszny sposób na wzbogacenie kremowych zup czy sałatek w pyszny i chrupiący dodatek. W dodatku są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 12 min
246 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Chleb żytni jasny - 3 kromki (105 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
suszone pomidory, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na grzanki z piekarnika krok po kroku

Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.

Do chleba dodaj oliwę i zioła.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do miski. Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej grzanki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.

Jak oceniasz przepis na grzanki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat grzanek z piekarnika

Grzanki z piekarnika to idealny dodatek do zup i sałatek, zmieniają całe danie w coś niesamowicie pysznego. Grzanki smakują wyśmienicie ze względu na duży dodatek świeżych ziół. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej, gdyż są pełne tego, co w niej najlepsze, oliwy, bazylii i suszonych pomidorów. Dzięki tym grzankom nawet najnudniejsza zupa zyska pyszny smak i ciekawą fakturę.

Jeżeli zastanawiasz się ile piec grzanki w piekarniku, by były odpowiednio chrupiące jednak wciąż aromatyczne i nieprzypalone, to ten przepis odpowie na twoje pytanie. Z tej receptury powstają niezwykle pyszne pieczone grzanki, które będą świetnym dopełnieniem pysznej zupy, czy sałatki. Choć są bardzo proste, to jednak ich niezwykły aromat sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Przepis na grzanki z piekarnika jest niesamowicie łatwy i zabiera tylko kilka minut. Dlatego jest to świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Sprawdzą się również jako awaryjny dodatek do dania, gdyż są robione z kilku składników, które zwykle znajdują się w domowej spiżarni.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić grzanki w piekarniku, niezwykle chrupiące i smakujące wspaniale, to właśnie ten przepis będzie dla ciebie idealny. Powstają z niego najlepsze domowe grzanki w śródziemnomorskim stylu, które nadają całej potrawie włoskiego smaku.

Ten pomysł na grzanki z piekarnika jest nie tylko szybki ale również stanowi zdrowszą alternatywę dla gotowych grzanek ze sklepu. Te robione własnoręcznie są mniej tłuste, nie zawierają utwardzonych tłuszczów szkodliwych dla zdrowia, mają także zdecydowanie mniej soli, z czego na pewno ucieszą się wszystkie osoby ograniczające sód, z powodów różnych schorzeń.

Grzanki można zrobić z chleba lub z bagietki, które straciły świeżość i nie nadają się do zjedzenia w formie kanapek. To idealny pomysł na danie pieczywu drugiego życia, w naprawdę smacznej formie. Te grzanki bardzo przyjemnie chrupią i naprawdę pięknie pachną, dzięki czemu danie, do którego zostają dodane, smakuje jeszcze lepiej.

Alergeny w grzankach z piekarnika

Lista alergenów dla grzanek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni jasny

Wartości odżywcze grzanek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Grzanki są dobrym dodatkiem do zup, jednak powinny na nie uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością. W wersji domowej zawierają mniej soli, a dużo więcej ziół dlatego nie muszą się ich obawiać osoby na diecie niskosodowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
473.60
246.27
Białko (g)
6.02
3.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
31.41
16.33
Węglowodany przyswajalne (g)
29.91
15.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
36.47
18.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.27
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
30.20
15.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
25.46
13.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.74
2.46
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.78
0.93
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.32
0.17
Ryboflawina (mg)
0.15
0.08
Niacyna (mg)
2.90
1.51
Foliany (µg (mcg))
66.77
34.72
Beta karoten (µg (mcg))
0.29
0.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
287.86
149.69
Potas (mg)
93.46
48.60
Wapń (mg)
137.29
71.39
Fosfor (mg)
76.54
39.80
Magnez (mg)
17.63
9.17
Żelazo (mg)
2.31
1.20
Cynk (mg)
0.59
0.31
Miedź (mg)
0.09
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek z piekarnika 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzanek z piekarnika

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni jasny
105 g
3 kromki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 105 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
27.00