Grochówka na żeberkach
- Wędzone żeberka wieprzowe (400 g)
- Włoszczyzna mrożona (300 g)
- Kiełbasa polska (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Groch (nasiona) (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (350 g)
Przepis na grochówkę na żeberkach krok po kroku
Groch namocz w wodzie na około 3 godziny. W tym czasie przygotuj bulion na żeberkach.
W 2 litrach wody przygotuj bulion z żeberek, włoszczyzny, 2 liści laurowych oraz 2 ziem angielskich. Całość gotuj około 1,5 godziny.
Groch odcedź i dodaj go do bulionu.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i składniki przesmaż. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem.
Do zupy dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Gotową zupę podawaj na ciepło, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na wędzonce
-
Zupa grochowa z kiełbasą
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka
Więcej informacji na temat grochówki na żeberkach
Grochówka na żeberkach to zupa przyrządzana na wędzonce (w tym przepisie na wędzonych żeberkach) z grochem łupanym oraz z ziemniakami, czosnkiem i majerankiem. Jest to zupa powszechnie uważana za potrawę kuchni wojskowej, ponieważ jest to zupa jednogarnkowa i bardzo treściwa. Przepis na zupę grochową na żeberkach jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Grochówka z grochu łuskanego na żeberkach to doskonały wybór na treściwy obiad dla całej rodziny. Jest rownież doskonałym sposobem na włączenie do diety nasion roślin strączkowych oraz białka pochodzenia roślinnego. Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz wędzone żeberka wieprzowe, włoszczyznę krojoną w paski mrożoną (lub przygotowaną przez siebie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, korzeń pietruszki i selera), kiełbasę śląską, boczek wędzony bez kości, groch łuskany, cebulę, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek). Aby przygotować zupę grochową z kiełbasą musisz namoczyć groch w wodzie na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Z żeberek wędzonych, włoszczyzny, liści laurowych oraz ziela angielskiego przygotuj wywar, następnie dodaj odcedzony groch. Pozostałe mięso pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj do boczku i kiełbasy pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem a następnie zawartość patelni dorzuć do bulionu. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj zupę do ich miękkości. Przygotowanie zupy od podstaw powinno zająć Tobie około 2,5 godziny.
Podsumowując zupa grochowa to treściwy posiłek obiadowy. Obecność grochu sprawia, że z posiłkiem dostarczymy do organizmu białka roślinnego, jest to idealne rozwiązanie na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Przepis jest prosty w przygotowaniu, jednak potrzebujesz sporo czasu, aby przygotować zupę od podstaw. W produktach użytych do przygotowania zupy nie występują produkty mleczne, dlatego zupa grochowa świetnie sprawdzi się w diecie osób eliminujących te produkty.
Alergeny w grochówce na żeberkach
Lista alergenów dla grochówki na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Włoszczyzna mrożona
Wartości odżywcze grochówki na żeberkach
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.