Grochówka na żeberkach

Opublikowano: 23.04.2021 r., 13:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z grochu na żeberkach
Grochówka na żeberkach
Grochówka to smaczna i treściwa zupa. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na ten specjał kuchni wojskowej. Przygotuj smaczną grochówkę dla swojej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
1032 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wędzone żeberka wieprzowe (400 g)
  • Włoszczyzna mrożona (300 g)
  • Kiełbasa polska (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Groch (nasiona) (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na grochówkę na żeberkach krok po kroku

Groch namocz w wodzie na około 3 godziny. W tym czasie przygotuj bulion na żeberkach.

W 2 litrach wody przygotuj bulion z żeberek, włoszczyzny, 2 liści laurowych oraz 2 ziem angielskich. Całość gotuj około 1,5 godziny.

Groch odcedź i dodaj go do bulionu.

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i składniki przesmaż. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem.

Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem.

Do zupy dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Gotową zupę podawaj na ciepło, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na grochówkę na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat grochówki na żeberkach

Grochówka na żeberkach to zupa przyrządzana na wędzonce (w tym przepisie na wędzonych żeberkach) z grochem łupanym oraz z ziemniakami, czosnkiem i majerankiem. Jest to zupa powszechnie uważana za potrawę kuchni wojskowej, ponieważ jest to zupa jednogarnkowa i bardzo treściwa. Przepis na zupę grochową na żeberkach jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Grochówka z grochu łuskanego na żeberkach to doskonały wybór na treściwy obiad dla całej rodziny. Jest rownież doskonałym sposobem na włączenie do diety nasion roślin strączkowych oraz białka pochodzenia roślinnego. Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz wędzone żeberka wieprzowe, włoszczyznę krojoną w paski mrożoną (lub przygotowaną przez siebie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, korzeń pietruszki i selera), kiełbasę śląską, boczek wędzony bez kości, groch łuskany, cebulę, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek). Aby przygotować zupę grochową z kiełbasą musisz namoczyć groch w wodzie na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Z żeberek wędzonych, włoszczyzny, liści laurowych oraz ziela angielskiego przygotuj wywar, następnie dodaj odcedzony groch. Pozostałe mięso pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj do boczku i kiełbasy pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem a następnie zawartość patelni dorzuć do bulionu. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj zupę do ich miękkości. Przygotowanie zupy od podstaw powinno zająć Tobie około 2,5 godziny.

Podsumowując zupa grochowa to treściwy posiłek obiadowy. Obecność grochu sprawia, że z posiłkiem dostarczymy do organizmu białka roślinnego, jest to idealne rozwiązanie na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Przepis jest prosty w przygotowaniu, jednak potrzebujesz sporo czasu, aby przygotować zupę od podstaw. W produktach użytych do przygotowania zupy nie występują produkty mleczne, dlatego zupa grochowa świetnie sprawdzi się w diecie osób eliminujących te produkty.

Alergeny w grochówce na żeberkach

Lista alergenów dla grochówki na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Włoszczyzna mrożona

Wartości odżywcze grochówki na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
172.06
1032.38
Białko (g)
10.11
60.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
11.41
68.47
Węglowodany przyswajalne (g)
9.96
59.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
9.39
56.34
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
31.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.12
24.71
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.09
174.56
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina C (mg)
5.52
33.13
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
447.31
2683.88
Wapń (mg)
17.84
107.06
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
6.14
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grochówki na żeberkach 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grochówki na żeberkach

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wędzone żeberka wieprzowe
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Włoszczyzna mrożona
300 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 300 g
Kiełbasa polska
100 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Groch (nasiona)
250 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ziemniaki późne
350 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Koszt składników
66.00